Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dit is waarom de herfst eigenlijk pas na 21 september begint

dit-is-waarom-de-herfst-eigenlijk-pas-na-21-september-begint.jpg

Het is weer bijna tijd voor tassen vol kastanjes, roodkleurige bladeren en warme tinten. Maar wanneer is het nu écht officieel herfst? Naast de ‘normale’ herfstdag op 21 september is er ook ieder jaar een meteorologische en astronomische herfst. Hoe zit dat precies?

En wat we eigenlijk willen weten: mogen we al zonder schaamte warme chocolademelk met slagroom drinken?

De datum van voorspellingen

Kun jij niet wáchten tot de zomer voorbij is en het seizoen van kastanjes, brandende kaarsjes en gezelligheid is aangebroken? Dan ben je vast blij om te weten dat de herfst eigenlijk al op 1 september begonnen is. Volgens meteorologen, dan. De weermannen en -vrouwen van ons land zijn vanaf deze datum namelijk al bezig met het monitoren. En daarnaast verzamelen ze metingen van de weersverwachting voor de komende tijd. Zo weten wij precies wanneer we onze regenjassen– en laarzen uit de kast moeten halen en met een warme kop chocolademelk onder een dekentje op de bank kunnen kruipen. Of wanneer we juist onze warme truien nog even moeten laten liggen en nog kunnen nagenieten van de ‘Indian summer’.

Lees ook
Híer kunnen we in het najaar de meeste buien verwachten in Nederland

Herfst volgens de agenda

Maar wanneer het volgens de natuur pas écht herfst is, is wanneer de astronomische herfst aanbreekt. In tegenstelling tot de meteorologische herfst en de officiële herfstdag van 21 september is de datum van de astronomische herfst ieder jaar weer anders. De astronomische herfst houdt in dat de zon door het herfstpunt gaat, waardoor de nachten weer langer worden. Op een bepaald moment zal de zon zich exact boven de evenaar bevinden, waardoor de dagen en nachten precies even lang zijn. Vaak is dit op 22 of 23 september. Maar omdat dit moment per jaar en plek kan verschillen, is voor het gemak bepaald dat de herfst ieder jaar op 21 begint.

Het vervroegde seizoen

Ondanks dat de astronomische herfst dit jaar waarschijnlijk op 22 september begint, lijkt het eigenlijk al veel langer herfst. Dat is niet vreemd als er naar de temperaturen en de droogte van de afgelopen tijd wordt gekeken. De kastanjes liggen al een aantal weken op de grond terwijl deze nog half wit zijn van binnen en sommige bomen lieten zelfs hun bladeren al vallen. Een goed excuus om alvast van het heerlijke herfstweer in ons eigen land te genieten en veel natuurfoto’s te maken door het gouden licht op te zoeken.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | KNMI Buienradar
Beeld | iStock

Ook interessant