Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom het echt tijd is om je herbruikbare boodschappentas te wassen

waarom-het-echt-tijd-is-om-je-herbruikbare-boodschappentas-te-wassen.jpg

We zijn groot fan van de herbruikbare boodschappentas. Het is een makkelijke manier om geen plastic te gebruiken wat natuurlijk een stuk beter is voor het milieu. We gaan je dan ook zéker niet vertellen dat je die herbruikbare boodschappentas weer moet omwisselen voor een plastic variant, maar je moet ‘m waarschijnlijk wel een keertje in de wasmachine doen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat die tassen een stuk smeriger zijn dan we denken.

Zelfs poepbacterie E.coli wordt wel eens gevonden in de herbruikbare boodschappentasjes.  

Nog nooit gewassen

Uit onderzoek van twee Amerikaanse universiteiten blijkt dat bijna niemand de katoenen of nylon tasjes eigenlijk wast. Slechts drie procent van de ondervraagden heeft dat ‘wel eens’ gedaan, en ook van die kleine groep mensen heeft de meerderheid het niet recentelijk nog gedaan. Een broeiplaats voor bacteriën dus, die tasjes. Microbioloog Charles Gerba zegt tegen Buzzfeed dat hij en zijn team heel wat verschillende bacteriën vond in de tassen, zoals e.coli en salmonella. Niet echt fris om daar dan je groente weer in te stoppen, toch?

Herbruikbare boodschappentas elke week wassen

Eigenlijk zou je volgens de onderzoekers je boodschappentasje élke week moeten wassen. Dat klinkt natuurlijk als heel vaak, maar als je nadenkt over hoe vaak we kleding of sokken wassen valt dat best mee. Boodschappentassen komen op de grond, achterin je auto én vaak in aanraking met rauw vlees of vis. Niet zo gek dat ze af en toe een wasbeurt nodig hebben. Als jouw tassen gemaakt zijn van plastic of ander niet-wasbaar materiaal, maak ze dan regelmatig schoon met een doekje met schoonmaakmiddel of ontsmettingsmiddel.

Meerdere tassen

Een andere tip is om verschillende tassen te gebruiken voor verschillende producten. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om één tas voor houdbare producten, één voor de producten die in de vriezer moeten, één voor groente en één voor vlees en vis te gebruiken. Op die manier komen spullen niet moet elkaar in aanraking, en worden bacteriën minder snel verspreid. Ook kun je je herbruikbare boodschappentas beter niet gebruiken voor iets anders dan boodschappen, om besmetting met smerige bacteriën te voorkomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Buzzfeed
Beeld | iStock

Ook interessant