exfoliëren na het scheren Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Helpt exfoliëren echt om ingegroeide haartjes te voorkomen?

Ingegroeide haartjes na het scheren: het is pijnlijk en vooral ook niet mooi. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ingegroeide haren te voorkomen, waaronder het exfoliëren van de huid. Maar wat houdt dit in en werkt het ook echt?

We leggen je uit wat exfoliëren inhoudt en wat voor invloed het heeft op het voorkomen van ingegroeide haartjes.

Ontstekingsreactie

Voordat we ingaan op het exfoliëren van de huid, is het misschien handig om te weten hoe ingegroeide haartjes ontstaan. Wanneer je een haartje verwijdert, staat je huid onder lichte spanning. Bij het scheren of epileren worden je haren iets van elkaar getrokken, waardoor er een scherp puntje ontstaat aan het einde van de haar.

Dit puntje kan in de wand van het haarzakje gaan prikken, waardoor het de uitgang van het haarzakje blokkeert. Omdat de haar vervolgens niet meer goed naar buiten kan, gaat deze onder het huidoppervlak een weg zoeken om toch te groeien. Hierdoor kan je lichaam een ontstekingsreactie geven, met dat (pijnlijke) rode bultje als gevolg.

Exfoliëren

Er zijn verschillende manieren om deze vervelende ingegroeide haartjes tegen te gaan. Sommige mensen vinden het handig om het gebied te exfoliëren voordat ze met een scheermes aan de slag gaan of het gebied gaan harsen. Maar wat houdt exfoliëren nou eigenlijk in? Dit is een manier om huidcellen van de bovenste huidlaag te verwijderen. Het kan op drie verschillende manieren: mechanisch, enzymatisch en chemisch.

We leggen hieronder alle drie de manieren aan je uit.

1. Mechanische exfoliatie

Bij een mechanische exfoliatie worden de dode huidcellen verwijderd door middel van een scrub. Meestal bevatten deze scrubs kleine ruwe deeltjes zoals maïskolfmeel, rijstzemelen of havermout die de dode huidcellen letterlijk van de huid afschrubben. Maar, let op: deze scrubs moet je niet op je gezicht gebruiken. De korrel hierin is namelijk te grof voor de kwetsbare gezichtshuid en hierdoor is de kans op huidirritaties zoals droogheid, roodheid en verspreiding van bacteriën groter.

2. Enzymatische exfoliatie

Waar het bij de mechanische exfoliatie gaat om het verwijderen van dode huidcellen op een ruwe manier, gaat het bij de enzymatische exfoliatie juist om het verwijderen van dode huidcellen op een zachte manier. Bij deze manier van exfoliëren lossen natuurlijke, actieve ingrediënten zoals bromelaïne (uit ananas) of papaïne (uit papaja) de dode huidcellen op. In tegenstelling tot zuren, die niet alleen dode huidcellen exfoliëren, maar ook levende huidcellen kunnen verwijderen, kunnen enzymen alleen eiwitten verteren waardoor ze geen levend weefsel beschadigen.

3. Chemische exfoliatie

Chemische exfoliatie is de laatste manier van exfoliëren. Een chemische exfoliant werkt op basis van zuren die diep de huid kunnen binnendringen, waardoor dode huidcellen worden verwijderd en de celvernieuwing wordt versneld. Hierdoor wordt de bovenste huidlaag dunner en gaat deze laag meer stralen. Daarnaast worden de diepere huidlagen steviger en weerbaarder. Ingrediënten die voornamelijk gebruikt worden, zijn: hydroxyzuren (zoals melkzuur en salicylzuur), retinol (vitamine A) en enzymen (zoals papaja).

Exfoliëren tegen ingegroeide haartjes?

Exfoliëren kan zeker bijdragen aan het feit dat er geen ingegroeide haartjes ontstaan. Hoe dat kan? Door te exfoliëren worden enkele van de dode huidcellen in de bovenste laag huidcellen verwijderd. Deze dode huidcellen dragen vaak bij aan ingegroeide haren en daar heb je na het exfoliëren dus geen last meer van.

Andere tips

Als je regelmatig last hebt van ingegroeide haren, zijn er dan ook nog genoeg andere tips die ervoor zorgen dat jouw huid straalt zonder enige vorm van irritatie of bultjes. We zetten er hier een aantal voor je op een rij.

  • Zorg dat je scheermesje zo scherp en schoon mogelijk is.
  • Scheer niet dagelijks, zodat je de huid niet irriteert.
  • Begin voor het scheren met een warme douche of bad óf wikkel een warme, vochtige doek om het te scheren gedeelte.

Bron | Scheerzone, Dermalogica

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden