Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Help, mijn puber gaat alleen op vakantie

puber.png

Het is zover. Je puber gaat voor het eerst alleen op vakantie. Toch wel iets om wakker van te liggen. Hoe blijf je op afstand betrokken?

Psycholoog Jeroen Altena adviseert ruim voor de vakantie een gesprek met je kind over de vakantie te voeren. Maar dan wel vanuit je hart.

“Pubers zijn gevoelig voor ‘moeten’ en voor belerend gedrag. Daar reageren ze meestal allergisch op, en als ze doen wat je vraagt gaat het meestal niet van harte. Spreek dus niet vanuit je eigen behoefte –‘drink nou niet te veel‘ of  ‘het is toch redelijk om mij elke dag een appje te sturen om te laten weten hoe het gaat? – maar vanuit je gevoel. Zeg bijvoorbeeld dat je het best spannend vindt dat hij of zij helemaal zelf gaat en vraag hoe je kind dat zelf ervaart. In zo’n open gesprek vraagt je kind misschien zelf wel om advies, of geeft het aan het prima te vinden je af en toe een appje te sturen. Laat weten dat je er op de achtergrond bent voor hem of haar.”

Natuurlijk kun je als ouder ook zelf op de achtergrond wat belangrijke dingen regelen die je puber wellicht over het hoofd ziet:

1. Is het paspoort nog geldig op de dag van vertrek?

2. Is er een goede verzekering afgesloten?

3. Is er begeleiding ter plaatse? Noteer het nummer.

4. Zijn er inentingen nodig?

5. Verwen je puber met een pakketje fijn (maar o-zo-noodzakelijk) beautyspul. Zoals zonnebrandcrème met hoge factor, pleisters, ehbo-etuitje. Dan weet je dat dat in ieder geval aanwezig is!

 

26Het dossier ‘Ontspannen op vakantie’ vind je in Margriet 26. Vanaf vrijdag in de winkel of online te bestellen via Tijdschrift365.nl.

Ook interessant