Margriet logo
null Beeld

Help, mijn kat plast in huis: wat kan ik hier aan doen?

Heb jij een kat die in huis plast? Dan is het belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen. Die plasjes door het huis zijn namelijk niet alleen erg onhygiënisch, maar wijzen ook vaak op een probleem waarbij je kat hulp nodig heeft.

Wij leggen je daarom hier uit wat je het beste kunt doen als je kat plast in huis.

Is het plassen ofsproeien?

Wat het belangrijkste is, is dat je eerst kijkt of je kat plast of sproeit. Dit zijn namelijk twee verschillende problemen, met elk hun eigen oplossing. Als je kat plast in huis, dan gaat hij gewoon door zijn hurken heen (zowel katers als poezen) en plast dan zittend. Als je kat sproeit dan staat hij rechtop en sproeit de urine recht naar achteren. Hierbij kan hij of zij ook trillen met de staart en trappelen met de achterpoten. Ook als je kat eigenlijk altijd plast als jij er niet bij bent kun je erachter komen of hij plast of sproeit. Bij sproeien zal je vaak urine aantreffen op je muren of ramen. Het zijn dan vaak druppel of juist veel urine en het is dan op de grond gelopen, al dan niet in de vorm van een plasje. Als een plasje gewoon midden in de woonkamer ligt of op de bank, dan heeft je kat waarschijnlijk normaal geplast.

Waarom sproeit een kat inhuis en wat kun je doen?

Bij ongecastreerde katten is sproeien vaak een manier om geur af te geven en zo een partner te vinden. Zowel poezen als katers doen dit. Bij gecastreerde katten ligt dit wat complexer, er kunnen dan ook medische oorzaken zijn, het kan aan de kattenbak liggen maar ook aan de sociale omgeving van de kat.

Lees ook: Stoort je kat je tijdens een videocall? Dít betekent het

Dít moet je doen

Laat altijd eerst de urine van je kat nakijken. Het kan zijn dat je kat sproeit, omdat hij of zij blaasproblemen heeft. Als er geen medische oorzaak wordt gevonden, dan is het tijd om eens kritisch naar de kattenbak te gaan kijken. Is deze schoon genoeg? Schep je er dagelijks urine en ontlasting uit? Is de kattenbak wel groot genoeg en is het kattengrind plezierig? Mocht er ook niks met de kattenbak zijn, dan zou het kunnen zijn dat er iets in de sociale omgeving speelt, denk aan nieuwe huisdieren of huisgenoten, een verhuizing of bezoek van andere mensen of andere dieren. Je kat wil zich dan omringen met zijn eigen geur om zich veilig te voelen.

Mochten er vaak vreemde katten in huis komen, dan is het verstandig om een kattenluikje te installeren op chip en je tuin goed af te zetten. Is er spanning tussen je katten onderling? Geef ze dan meer ruimte door hoge plekjes of schuilhoekjes te creëren.

Mijn kat plast in huis, wat kan ik hier aan doen?

Als je kat niet sproeit maar plast dan is het belangrijk om ook eerst een medische oorzaak uit te sluiten. Laat je kat dus altijd eerst onderzoeken door de dierenarts. Mocht er nu geen medische oorzaak worden gevonden, dan is waarschijnlijk de kattenbak de boosdoener. Het kan zijn dat je een ander merk kattenbakvulling gebruikt, een ander schoonmaakmiddel een andere kattenbak of bijvoorbeeld de kattenbak op een andere plek hebt neergezet.

Dít moet je doen

Als er inderdaad een verandering heeft plaatsgevonden met betrekking tot de kattenbak, dan kun je deze het beste in de oude staat terugbrengen om te kijken of dat helpt. Check daarnaast ook of je kattenbak groot genoeg is (1,5 x de lengte van je kat), geen klepje heeft, op een rustige plek staat en of je voor elke kat in huis wel een andere kattenbak gebruikt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Praktijk voor kattengedrag

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden