null Beeld

Help je potplanten de zomer door: 6 slimme tips

Doe je het hele jaar zo je best om je groene vingers hun werk te laten doen. En dan komt de zomerhitte die al je potplanten droog en dor achterlaat... Gelukkig weet je dankzij deze vijf tips dat je plantjes niet verschrompelen.

Geel gras, bomen met dorre blaadjes en veel stof: als we de experts mogen geloven, gaan we in de toekomst nog heel wat van die droge zomers krijgen. Alle reden om je potplanten slim te kiezen en goed te verzorgen. Zo komen ze die herhaaldelijke hitte wel door.

1. Check je plant

Om te beginnen: niet alle planten zijn gedoemd ten onder te gaan aan de droogte. Sommige kunnen (veel) beter tegen warmte dan andere. Denk bijvoorbeeld aan een cactus of vetplant, die zijn goed bestand tegen droogte en hitte. Check daarom van tevoren welke potplanten je hebt en wat voor behandeling ze precies kunnen gebruiken.

2. Zo vaak moet je ze water geven

Begiet planten twee keer per dag. Potplanten hebben er baat bij als je meerdere keren op een dag de gieter hanteert, bij voorkeur ’s ochtends vroeg of juist in de avond. Dat verschilt trouwens wel per pot, vooral door het materiaal. In een pot van terracotta verdampt er bijvoorbeeld meer vocht. Donkere plastic potten kunnen heel heet worden; wat helpt is om een krant of een stuk lichtgekleurd textiel eromheen te draperen, zodat de pot iets koeler blijft.

3. Zet ze op de juiste plek

Potplanten kunnen – net als mensen – bij zomerhitte en extreme zonnestralen beter in de schaduw blijven. Zet ze bij elkaar: dan is het makkelijker om ze water te geven (fijn ook als je op vakantie gaat en iemand de plantjes komt doen) en de luchtvochtigheid zou er beter door blijven.

4. Leg een buffertje water aan

Deze twee tips vonden we op duurzaamdenhaag.nl: maak een buffersysteem met een dubbele bodem en een nat T-shirt. Dat werkt zo: boor een aantal gaatjes in de onderkant van de plantenbak. Een paar van die gaten maak je zo groot als een golfbal en daar duw je het vochtige T-shirt in. Het shirt moet voor de helft in de bak komen te liggen en voor de helft eronderuit hangen, zo schrijft de site. Neem vervolgens een tweede bak, waar de eerste bak met het shirt in past. Die vul je straks met water. Leg tussen de twee bakken een baksteen, zodat er ruimte ontstaat. Het shirt zal dan als een soort lont werken die het water van de onderste naar de bovenste bak brengt. Zo houdt de plant natte voeten.

Een andere manier om een buffer te maken, is door gaatjes in een petfles te prikken. Graaf de fles naast de plant in de grond en zorg dat de hals er nog uitsteekt. Zo kun je makkelijk water bijgieten en heeft de plant zijn eigen waterreservoir.

5. Geef ze een voetenbad

De Boerenbond geeft als tip om een kom of schotel onder de pot (met gaatjes) te plaatsen met een laagje water erin. Laat het water niet te lang staan, dat zou kunnen leiden tot wortelrot.

6. Extra voeding

Goede voeding zorgt ervoor dat je plant langer mooi blijft. Zorg daarom dat er voldoende compost in de grond zit. Het voedt de plant en zorgt er volgens duurzaamdenhaag.nl ook voor dat vocht beter wordt vastgehouden.

Bronnen | Duurzaam Den Haag, Boerenbond.

Lees ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden