Young male Golden Retriever sleeping on his dog bed Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Help je hond beter slapen

Slaap is voor honden net zo belangrijk als voor mensen. Wanneer we een goede slaapkwaliteit hebben, voelen we ons beter, hebben we energie, kunnen we leren en zijn we weerbaar. Voor honden is dit precies zo. Dat vertelt Nadieh Cuijten, gediplomeerd gedragstherapteute voor honden.

Om een goede slaap bij je hond te waarborgen, is het belangrijk om een paar punten in gedachten te houden. Honden zijn bijvoorbeeld sociale slapers. Hun kwaliteit van slapen is vele malen beter als ze de keuze hebben om bij hun begeleider te kunnen slapen.

Honden slapen alleen minder vast

Dit is zo geregeld in de natuur, slaap je alleen, dan ben je kwetsbaar. Daardoor slapen honden (als ze alleen slapen) minder vast en worden eerder en vaker wakker. Als ze samen met de begeleider slapen, dan komen ze sneller en dieper in slaap. Dit kan je doen door een mandje op de slaapkamer te plaatsen, bijvoorbeeld.

Honden en hun temperatuur tijdens het slapen

Honden hebben voor een goede nachtrust keuzevrijheid nodig. In een gedeelte van hun slaap koelt het lichaam af, ze zoeken dan meer warmte op. Een fijn, zacht kussen en eventueel een dekentje kunnen ze dan heel lekker vinden. Honden hebben dezelfde temperatuur als ons nodig om lekker te kunnen slapen. In een ander gedeelte van de slaap warmt het lichaam juist op. Voor sommige honden is het dan fijn om even wat koeler te gaan liggen, bijvoorbeeld op de vloer. Dat kiezen is belangrijk zodat ze lekker kunnen slapen. Ga maar eens na bij jezelf: als je het in de zomer heel heet hebt onder de deken, hoe blij ben je dan dat je deze even af kan doen?

Slapen in een bench

Wanneer je hond bijvoorbeeld in een bench slaapt, kan hij moeilijk kiezen. Hierdoor gaat de kwaliteit van slaap en het welzijn van je hond omlaag. Ook moeten ze zich volledig kunnen strekken wanneer ze slapen. In de remslaap zijn ze namelijk verlamd vanuit de nek, kunnen ze zich niet strekken en dan komen ze ook niet goed in slaap.

Korte slaapjes

Honden zijn polyfsische slapers, dit houdt in dat ze door de hele dag korte slaapjes doen. Overdag is het daarom ook belangrijk dat ze een goede slaapplek hebben. Een plek waar ze zich zorgeloos kunnen nestelen en een dutje kunnen doen. Het liefst een plekje uit de loop, zodat je hond niet steeds gestoord wordt.

Hier moet je hond niet slapen

Vermijd plekken langs de televisie en andere elektronische apparatuur. Honden hebben last van de geluiden en straling van deze apparatuur, ook als het uitstaat. Dit zijn dus geen goede plekjes om te slapen. Honden liggen graag wat hoger, dit geeft een veilig gevoel. Een bank is dus een prima slaapplek, maar een hondenstretcher met daarop een fijn kussen doet het ook vaak goed. Iets wat de meeste honden ook echt waarderen, is een klein hoofdkussen op hun kussen om hun hoofd en nek te ondersteunen. Ze verschillen wat dat betreft echt niet zoveel van ons, ook honden houden van comfort.

Honden slapen tussen de 12 en 14 uur per etmaal. Oudere honden en kortsnuitige honden kunnen zelf 16 tot 18 uur slapen en heel jonge puppy’s 18 tot 20 uur. Dat is dus een heleboel slaap. Hoe beter die slaap, is hoe beter je hond zich zal voelen.

Over Nadieh Cuijten

Holistisch hondengedragstherapeut, Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes  Beeld Nadieh Cuijten
Beeld Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten is auteur van ‘Je Hond Beter Begrijpen’ en gediplomeerd gedragstherapeute voor honden die werkt onder de naam van Hakjes tot Poepzakjes. Ze helpt je om de taal van jouw trouwe viervoeter te begrijpen met haar holistische benadering. Je kunt haar volgen op Instagram.

Nadieh CuijtenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden