null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Helemaal hip: de digitale detox

Er is een nieuwe trend: digitale detox. Offline zijn is de nieuwe luxe. Klinkt dat makkelijker dan het is? Deze vijf tips helpen je uit te loggen.

Heb je een paar dagen vrij? Dat is een goed moment om los te komen van social media, mail en andere apps. Reiszoekmachine Skyscanner geeft handige trucs én tipt plekken zonder wifi, zodat je echt even offline bent.

Digital detox als trend

Het is niet alleen mentaal, maar ook fysiek gezond om je ogen af en toe van het beeldscherm te halen. Door je smartphone een tijdje uit te zetten, breng je je concentratie en energie weer op een gezond niveau. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen de behoefte voelen weer contact te maken met de echte wereld. Verschillende wereldsterren steunen de digital detox movement: onder meer Ed Sheeran, Kendall Jenner, Julia Roberts en Kanye West schijnen geregeld even uit te loggen.

Stilteplek of detox-arrangement

Nieuw op het menu bij veel reisorganisaties is het digitale detox-arrangement. Ook bedrijven creëren zogenaamde ‘stilte-plekken’ waar je even kunt ontsnappen aan digitale invloeden. Zo opende het Londense warenhuis Selfridge laatst een ‘Silence Room’. Daar kun je, zonder schoenen en telefoon, ontsnappen aan de hectiek van Oxford Street. En in Amsterdam worden er door chocolademerk KitKat wifi-vrije zones gesponsord. Onder het motto ‘Have a break, have no WiFi’ worden wifi-signalen op die plekken geblokkeerd.

Digitale detox op vakantie

Vind je het lastig om zomaar offline te gaan? Gebruik de vakantie voor een digital detox. Als je 'uitlogt' kun je je aandacht volledig op jezelf en gezin richten. Je vakantie lijkt daardoor langer en je komt bovendien uitgeruster terug. Deze tips kunnen je daarbij helpen:

Hier is geen wifi: tips en bestemmingen

1. Hier heeft 98% van de hotels geen wifi

Cuba lijkt de ideale bestemming voor een digitale detox: 98% van de hotels in hoofdstad Havana heeft namelijk geen wifi.

2. In dit hotel moet je je telefoon inleveren

Check in bij vijfsterrenhotel The Westin in de Ierse hoofdstad Dublin. Als je je telefoon inlevert, krijg je een Detox Survival Kit, waarmee je alle functies van je telefoon vervangt door ‘echte’ spullen. In plaats van Google Maps gebruik je een kaart om de stad mee te verkennen. In plaats van een potje Wordfeud doe je een bordspel en je leest geen Facebook-tijdlijn, maar de krant.

3. Digital Detox vakanties

“Since you became increasingly addicted to your devices, we have been selecting hotels that are offering detox holidays to help you de-stress.” De eerste zin op de website van Digital Detox Holidays is meteen pakkend en zó waar. De website biedt drie soorten digitale detox-pakketten. Hotels die je een handje helpen om jezelf los te koppelen van je smartphone, hotels waar je naast wifi óók geen tv hebt en tot slot afgelegen plekken waar je niet eens te bereiken bent. Kies een continent, boek en gá ervoor.

4. Gezond kuren

Voel jij je overprikkeld, angstig en ervaar je (tekenen van) stress, depressie, of vermoeidheid? Dan is een digital detox retreat met wat strengere handvatten wellicht wat jij nodig hebt. Waar je tijdens een digitale detox-vakantie gewoon nog je eigen ding kunt doen, focus je bij een retreat op de gezondheidsproblemen die jouw digitale verslaving veroorzaakt. Telefoons, internet en schermen zijn hier (uiteraard) verboden. Net als praten over werk en horloges of wekkers. Je slaapt op een afgelegen plek, krijgt gezonde maaltijden en smoothies en doet elke dag aan yoga, begeleide meditaties, mindfullness, wandelingen, ademhalingsoefeningen en creatieve workshops.

5. Thuis detoxen met een challenge of app

Zit een digitale detox-vakantie er niet in? Je kunt ook thuis een digital detox challenge doen (gewoon even googlen). Er zijn verschillende apps die daarbij kunnen helpen. Met ShutApp kun je een doel bepalen en een timer gebruiken voor hoe lang je je telefoon niet wilt gebruiken. Als je de app Forest opent, plant je een zaadje dat uitgroeit tot een boom. Als je de app verlaat om iets anders te doen op je telefoon, gaat de boom dood. Tot slot zal de meditatie-app Headspace je helpen weer in het hier en nu te leven.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden