null Beeld

Heidi: “Voor mij is het geen taboe.”

null Beeld

Ongewenst urineverlies? Laat je hier niet door belemmeren!

Samen met Tena Lady gaat Margriet op zoek naar vrouwen die te maken hebben met ongewenst urineverlies maar die toch midden in het leven blijven staan. Deze week vertelt Heidi Stienstra over de dingen die zij belangrijk vindt en hoe ze zich daarin niet laat belemmeren.

Heidi Stienstra (40) is desinfectiemedewerker op de afdeling endoscopie in een ziekenhuis en runt haar eigen nagelstudio Amooija. Ze is moeder van Nienke (8) en Femke (7) en getrouwd met Jochem.

Vrij in doen en laten

null Beeld

“Ik was net bevallen van Nienke en raakte direct zwanger van Femke. Daardoor waren mijn bekkenbodem- en buikspieren erg verslapt. Ik verloor steeds vaker wat urine. Toch ben ik altijd alles blijven doen wat ik leuk vond. Dat heb ik geleerd van mijn moeder, die ook al vanaf jonge leeftijd urine verliest. Bij ons thuis lag er altijd speciaal materiaal tegen urineverlies op het toilet. Zelf had ik op mijn werk een plastic tasje staan met daarin wat extra inlegkruisjes. Als ik heel hard moest niezen of een onverwachte beweging maakte ging het weleens flink mis. Voor dat soort ongelukjes had ik altijd een schone onderbroek in de auto liggen.

Sinds ik Tena gebruik is dat niet meer nodig. Ik doe ’s ochtends een Tena in en kom ’s avonds weer thuis zonder ergens last van te hebben gehad. Ik denk erover om weer te gaan hardlopen. Door de ziekte van Lyme had ik daar lang geen energie voor, maar het was ook lastig omdat ik soms al na vierhonderd meter de struiken in moest om te plassen. Hoewel ik mij nooit heb laten kisten, voel ik mij nu veel vrijer in mijn doen en laten. Het is een enorme opluchting.”

Tips van Heidi

“Via de huisarts kun je bij ongewenst ¬urineverlies een medische indicatie krijgen, waarmee je Tena Lady vergoedt krijgt en bij de apotheek kunt halen.”

"Laat je door een beetje urineverlies niet belemmeren om de dingen te doen die je leuk vindt, blijf vooral jezelf."

"Geef iets meer uit aan een goed product tegen urineverlies, zoals Tena Lady, want daar heb je écht veel langer plezier van. Ik was altijd heel eigenwijs, en gebruikte inlegkruisjes, maar nu ben ik helemaal om."

"Durf er ook luchtig over te doen. Zelf maak ik regelmatig grapjes over mijn urineverlies, dan roep ik lachend 'Wees hip, met je inlegstrip.' Sommige mensen vinden het gek dat ik er zo open over ben, maar voor mij is het geen taboe."

Wil je helpen? Deel je verhaal!

Maar liefst tweederde van alle vrouwen heeft af en toe te maken met urineverlies. Misschien geldt dat ook voor jou? Vertel dan je verhaal in Margriet. Je doet daar heel veel andere vrouwen een plezier mee en verdient bovendien een jaarabonnement op Margriet (voor jezelf of iemand anders).

Wil je je ervaringen en tips delen? Mail ze dan naar informatie@margriet.nl.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden