null Beeld

Heel Holland wandelt

Vriendinnenloopclubs, lunchwandelingen met collega’s, speciale wandelwebsites: wandelen is populairder dan ooit. Niet gek, want het is goed voor zo ongeveer elk deel van je lichaam (bedankt, endorfine). Waar in Nederland ga jij aan de wandel?

Benieuwd naar de routes van de wandelingen in Margriets Gezond leven-special? Hieronder vind je de linkjes naar de routebeschrijvingen, van noord tot west. Plus de bonnen om gebruik te maken van de aanbieding bij elke wandeling.

Noord

Sprookjesachtige vennen, ooievaars en schattige dorpjes: welkom op het Westerwoldepad

Dit lange pad in het oosten van de provincie Groningen loopt over tachtig kilometer tussen Ter Apel en Wedderbergen. Je kunt zelf een afstand bepalen. Begin bijvoorbeeld in het dorpje Sellingen of Smeerling en volg de borden naar het pad. Het Westerwoldepad volgt de stroomdalen van de kronkelende rivieren de Ruiten Aa en de Westerwoldse Aa. Hier leven ijsvogels en ooievaars. Onderweg wisselt het landschap steeds. Zo wandel je het ene moment door oude eiken -en beukenbossen met sprookjesachtige vennen waar in de zomer de bos-anemonen bloeien. Het volgende moment loop je over paarse heidevelden, langs monumen-tale boerderijen en weilanden met grazende schapen. Je doorkruist schattige dorpjes waar je even uit kunt blazen voordat je je weg vervolgt.

De route is te downloaden via: wandelnet.nl/westerwoldepad

null Beeld

Oost

Twentse Wallen - Markelo: volgens wandelkenners de allermooiste

Ze roemen de gevarieerde omgeving, de prachtige doorkijkjes en bijzondere bezienswaardigheden. De wandeling door de Hof van Twente is door de lezers van Wandelzoekpagina dan ook verkozen tot mooiste wandeling van 2018. Je start bij het VVV Markelo en wandelt vervolgens dertien kilometer door buurtschap Stokkum. Over zandpaden en klinkerweggetjes en langs akkers, beschermde dorpsgezichten en prachtige historische boerderijen. Langs rivier de Schipbeek en door de bosrijke leefgebieden van dassen, reeën en uilen. Een deel van de route op de Kattenberg voert je zelfs door gerestaureerde loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog. Wandel je deze route later in het jaar, vanaf april, dan kun je de schaapskuddes op de hei zien grazen en kom je onderweg jeneverbesstruiken tegen met blauwe bessen eraan.

De route is te downloaden via: wandelzoekpagina.nl

null Beeld

Zuid

IJsvogels, glooiende heuvels plus een topuitzicht: dat is het Limburgs Plateau

De NS-wandeling Limburgs Plateau beslaat 11 kilometer tussen het dorpje Spaubeek en Sit-tard, een van de oudste steden van Nederland. Vanaf Spaubeek wandel je over holle wegen en langs graften (minihellingen), over glooiende heuvels en stille landweggetjes met piep-kleine kapelletjes. Je doorkruist een stuk van het Stammenderbos waar adelaarsvaren en de zeldzame witte veldbies groeit. De route voert je ook langs de Geleenbeek waar ijsvogels op vis jagen. Je ziet watermolens en oude boerderijen. Sta vooral even stil op de terrassenland-schappen om van het uitzicht te genieten. Een deel van deze route volgt de processieweg naar de Sint Rosa-kapel boven op de Kolleberg. Deze weg overlapt deels met het beroemde Pieterpad. Leuk om de wandeling in mei te doen: dan bloeien de fruitboomgaarden en heb je kans een gele kwikstaart te zien.

De route is te downloaden via: ns.nl/dagje-uit

null Beeld

West

De Trage Tocht Bergen: van duinen en heide tot groene spechten in het dennenbos

Wandelen aan zee. De Trage Tocht Bergen is een 16 kilometer lange kustwandeling door duinen en door naald -en loofbossen. Het startpunt is de Ruïnekerk in kunstenaarsdorp Bergen. Vervolgens wandel je door de duinen richting Bergen aan Zee. De duinen hebben hier verschillende kleurtinten, variërend van blond tot witgrijs, afhankelijk van het kalkgehalte van het zand. De duinen bij Schoorl zijn de hoogste en breedste van Nederland, dus het wordt een stevige klim. Je passeert heideveldjes en stuifzanden met duinroos en strandbiet en misschien wel grazende Schotse Hooglanders. Je loopt ook een stuk over het strand tot je bij De Kerf komt, een inham in de duinen. En dan wandel je zo de dennenbossen in waar groene spechten en zeldzame nachtzwaluwen leven. Genoeg te beleven voor je weer in Bergen bent.

De route is te downloaden via: wandelzoekpagina.nl

null Beeld
Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden