Margriet logo
Heel Holland Bakt aflevering 2 Beeld Omroep MAX
Beeld Omroep MAX

Heel Holland Bakt: Vrede op aarde en koeienvlaaien

Elke zondagavond zitten een hoop kijkers weer klaar voor een nieuwe aflevering van Heel Holland Bakt. Margriets Nynke is fan van het eerste uur en bewondert de mooiste baksels, lacht als er iets misgaat en voelt mee met de deelnemers als het even tegenzit. Ze neemt je mee naar de meest opvallende momenten van de tweede aflevering.

De aflevering van deze week is voor mij wat betreft thema een favoriet. Heel Holland Bakt heeft een kerstjasje aan en combineert daarmee twee van mijn favoriete dingen: kerst en bakken. En met die opening vergeet ik al snel de aflevering van vorige week, die op z’n zachtst gezegd wat chaotisch aanvoelde. Zoals André zegt: “We gaan geen oude taarten uit de sloot halen, daar hebben we Janny voor.” Tijd voor een nieuwe aflevering!

De signatuuropdracht

Zoals altijd beginnen de deelnemers met de signatuuropdracht, waar deze week de kerstbuche op het programma staat. Klinkt moeilijk, maar eigenlijk is het een soort opgerolde cake. Waar de een gaat voor chocolade en peer, kiest de andere voor een witte kerst met granaatappel. Het lijkt rustig te beginnen, maar al snel slaat bij een paar deelnemers toch de paniek toe. Amel dacht slim te zijn door bakspullen van thuis mee te nemen, maar had even niet nagedacht over de verschillende maten van de ovens. Toch iets wat je controleert, lijkt me. Gelukkig is daar reddende engel Janny en met een beetje hulp kan het biscuitdeeg toch in de oven, op de juiste bakplaat. Terwijl de bakkers druk bezig zijn, praat André met Erna over haar kerstdiner, waarbij ze nu niet aanwezig is. Normaal staan rode kool met appeltjes en sinaasappelsap op het menu, maar nu gaat de familie maar voor gemak met Chinees. Ik zou het ook wel weten…

De technische opdracht

En dan is het tijd voor mijn favoriete onderdeel: de technische opdracht. Niet omdat ik zo onder de indruk ben van al die technieken (ook wel), maar vooral vanwege alle fouten die hier gemaakt kunnen worden. En ook deze week stellen de bakkers niet teleur. Het begint namelijk al met het feit dat geen enkele deelnemer weet wat er moet gebeuren. Recept voor hilariteit! Bij Erna staat ook hier weer het woord chaos centraal: ze heeft geen idee waar ze mee bezig is, haar schort zakt af én haar zak is lek. En dan moet het laatste onderdeel nog komen. Moet je de boompjes nou in de chocolade dopen of kun je het er beter overheen gieten? Ingrid gaat voor dat laatste, met ingestorte bomen als gevolg. Gelukkig is ze niet de enige, want er zijn meer bakkers met creaties die weinig weg hebben van een boom. Zoals André zegt: “Mijn hond maakt ze ook zo.” Ingrid vat het baksel precies zo samen als waar ik aan dacht: vrede op aarde en koeienvlaaien.

Spektakelstuk: kransekake

De derde opdracht staat in het teken van kransekake. Klinkt ook weer moeilijk, maar de uitwerking is iets makkelijker: een notenboom. Terwijl de bakkers druk in de weer zijn met hun deeg, doen Janny en André een rondje door de tent. En wat blijkt: de kerstballen in de boom zijn eetbaar! Vraagje vanuit mij: waar vind ik deze? Dan wil ik ze namelijk volgend jaar ook wel! Terug naar de bakkers: Amel heeft thuis geoefend, maar in de tent krijgt ze haar ringen maar niet uit de vorm. En ook bij Ingrid gaat het niet van een leien dakje. Haar vormen vliegen door de oven, met een paar gebroken vormen als gevolg. Gelukkig komt het bij beiden goed, al zijn de meningen over het baksel van Ingrid verdeeld. Of die rode jam over de hele taart nou zo’n goed idee was? Ik zou toch zeggen van niet. Maar als we de jury moeten geloven, smaakt het wel lekker.

Wie verlaat de tent?

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan, ook in de tent van Heel Holland Bakt. Er zijn een aantal goede bakkers deze week, maar het is Zineb die er, terecht, met de titel Meesterbakker vandoor gaat. Maar helaas moeten we ook weer afscheid nemen van een van de thuisbakkers. Deze week is het Sander die de tent moet verlaten. Logisch, omdat zijn laatste taart eigenlijk maar net gelukit s, met heel veel hulp van anderen, maar het blijft jammer.

Heel Holland Bakt is elke zondagavond te zien op NPO 1 om 20.25 uur.

Nynke KooyOmroep MAX

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden