Margriet logo
Dit zijn de tien deelnemers van het nieuwe seizoen Heel Holland Bakt Beeld Elvin Boer/MAX
Beeld Elvin Boer/MAX

Heel Holland Bakt: tegeltjeswijsheden en verdwenen geleisuiker

Elke zondagavond zitten een hoop kijkers weer klaar voor een nieuwe aflevering van Heel Holland Bakt. Margriets Nynke is fan van het eerste uur en bewondert de mooiste baksels, lacht als er iets misgaat en voelt mee met de deelnemers als het even tegenzit. Ze neemt je mee naar de meest opvallende momenten van de eerste aflevering.

Even opfrissen: in Heel Holland Bakt gaan tien thuisbakkers aan de slag in de tent om de lekkerste en mooiste creaties te bakken. Het bakken doen ze voor de titel: beste thuisbakker van Nederland. Alles gebeurt onder toeziend oog van de jury, die bestaat uit meester patissier Robèrt van Beckhoven en culinair journalist Janny van der Heijden.

10 jaar Heel Holland Bakt

Het tiende seizoen begint meteen met een feestelijk tintje, want Heel Holland Bakt bestaat tien jaar! Dat het programma al tien jaar bestaat is volgens presentator André van Duin onder andere te zien aan het feit dat Robèrt steeds meer op Janny lijkt en vice versa. Robèrt blikt terug op tien jaar bakken in de tent: “Ik wist het allang: bakken is het leukste wat er is.” Ik verbaas me dat de jury steeds weer met een origineel thema voor de aflevering weet te komen en ook André verbaast zich daarover. Hij is onder de indruk van het originele thema van deze aflevering: 10 jaar Heel Holland Bakt.

De deelnemers beginnen voorspoedig aan de eerste, bijzondere opdracht die geïntroduceerd wordt met een klein orkest dat de muziek uit de leader speelt. De deelnemers gaan aan de slag met de chocoladetaart met frambozen die we altijd in de leader zien: de leadertaart. Die ene taart waarbij het water je al in de mond loopt voordat het programma überhaupt écht begonnen is. We zijn benieuwd wat ze ervan gaan bakken. Na het spreken van de magische woorden “Bakkers klaar? Bakken maar!” gaat het seizoen officieel van start. De eerste aflevering begint, zoals te verwachten is, stressvol. Vooral bij Ingrid staat het woord chaos centraal. Terwijl anderen hun baksels al uit de oven halen, roept Ingrid dat er bij haar nog niets instaat. Terwijl die taart in de oven toch een vrij essentieel onderdeel is van de opdracht... Wat mij vooral verbaasde was het bakpapier dat in de taart van Geraldine bleef zitten. Even vergeten weg te halen tijdens het stapelen van de taarten... Beginnersfout, zullen we maar zeggen.

Favoriet van Martine Bijl

Tijd voor de technische opdracht die in het teken staat van de presentatrice van de eerste drie seizoenen: Martine Bijl. Haar favoriet waren de appelkoeken en dus is dat waar de deelnemers mee aan de slag gaan. Maar hoe zien die er ook alweer uit? Met of zonder raster? Hoeveel appel doe je erop? En hoeveel suiker moet er in de abrikozenjam? Het is duidelijk: de technische opdracht is er weer een met een heleboel vraagtekens. Het eindresultaat verschilt ontzettend. Waar Zineb en Jan allebei goede appelkoeken gemaakt hebben, is de middenmoot een stuk groter. Onderaan bungelen Erna en Fons, met appelkoeken waarvan de bodem nog niet gaar is. Die slaan wij ook liever over.

Waar is de suiker?

De deelnemers konden even tot rust komen na hun eerste dag in de tent. Vol goede moed stappen ze op de tweede dag de tent in, om aan de slag te gaan met het spektakelstuk. Een taart die het gevoel van Heel Holland Bakt oproept. Van deelnemers die aan de slag gaan met tegeltjes (en de bijbehorende wijsheden, komen we op terug) tot gras (dat volgens Robèrt erg lelijk is) en champagne. Van sommige taarten schrikken we een beetje. Zoals de taart van Ben, waar inderdaad het lelijke gras te bespeuren is, en die van Fons. Die laatste staat van ellende helemaal scheef en is nog te warm, waardoor alles er vanaf loopt. En dan hebben we nog niets gezegd over die grote takken kruiden die hij erin gezet heeft als bos... Robèrt vat het mooi samen: “Ja, wat moet ik ervan zeggen?” Dat belooft niet veel goeds.

Voor Erna was het spektakelstuk een grote uitdaging. Op de eerste dag had ze het al lastig en ook vandaag gaat het allesbehalve van een leien dakje. Want waar is toch haar geleisuiker die in de jam moet gebleven? Misschien in haar biscuit of in de botercrème. Ons vermoeden zegt iets anders: in het koekjesbeslag. Want koekjes die eruit moeten zien als molentjes komen als een platte plak uit de oven. De stress van de hele opdracht en het suikerprobleem wordt Erna allemaal iets te veel, zo erg zelfs dat ze in tranen naast André staat. André zou André niet zijn als hij haar niet weet op te vrolijken. En dan volgt de tegeltjeswijsheid van Erna: “Alles gaat hangen, behalve het tandvlees.” Zo is dat.

Meesterbakker

Na het beoordelen van de spektakelstukken (de een is een beetje droog, terwijl de ander juist een heel goede taart neerzet) is het tijd om de meesterbakker uit te roepen. De kandidaten speculeren al even: Jan of Mercedes. En daar kan ik me ook wel in vinden. De twee bakkers krijgen goede reacties van de jury en zetten bij alle drie de opdrachten iets goeds neer. Het hoge woord komt eruit: Jan krijgt deze week het speldje op zijn schort. En dan het vervelende moment van de aflevering, waarbij we afscheid moeten nemen van de eerste kandidaat. Het doek valt voor student Fons. Jammer, niet heel verrassend. Jurycommentaar dat begint met “Wat moet ik ervan zeggen” is natuurlijk nooit een goed teken.

Heel Holland Bakt is elke zondagavond te zien op NPO 1 om 20.25 uur.

Nynke KooyElvin Boer/MAX

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden