Heel Holland Bakt aflevering 3 Beeld Omroep MAX
Beeld Omroep MAX

Heel Holland Bakt: sportieve pakjes en Van Gogh

Elke zondagavond zitten een hoop kijkers weer klaar voor een nieuwe aflevering van Heel Holland Bakt. Margriets Nynke is fan van het eerste uur en bewondert de mooiste baksels, lacht als er iets misgaat en voelt mee met de deelnemers als het even tegenzit. Ze neemt je mee naar de meest opvallende momenten van de derde aflevering.

Het nieuwe jaar begint meteen weer met Heel Holland Bakt. Janny en Robèrt beginnen de aflevering in felle sportpakjes, maar zoals André ook al zegt: de tent is de plek waar alle goede voornemens meteen weer uit het raam worden gegooid. Tijd voor weer een aflevering!

Te mooi om op te eten

Heb je weleens gedacht dat een gebakje of taartje echt te mooi om op te eten? Dat moeten ze bij Heel Holland Bakt ook gedacht hebben, want het thema van deze week is Van Gogh. Baksels waarbij de schilder en zijn werken centraal staan. De bakkers gaan dan ook meteen aan de slag met een heuse Van Gogh-taart. Klinkt moeilijk, want de ‘imperfecte’ kunst van Van Gogh, is lastig te evenaren. Degene die meteen opvalt, is Erna. Vol stress staat ze weer achter haar aanrecht te bakken. Alleen al het idee dat Robèrt haar kant opkomt, geeft haar stress. Maar gelukkig is Robèrt onderweg naar buurvrouw Ingrid en haar skelettentaart. De stress bij Erna kan bijna niet goed zijn denk ik. Ze vind het leuk, maar zo spannend. Hopelijk geniet ze ook een beetje van haar avontuur.

En dan Ingrid: normaal is ze de omschrijving van chaos. Maar deze aflevering begint ze opvallend rustig. Waar de rest aan de slag gaat met de kleurrijke schilderijen van Van Gogh, heeft zij iets opvallends gekozen: een skelet. Ik hoop vooral dat er uiteindelijk meer staat dan een geraamte... Al is een taart waar een stuk van mist misschien helemaal niet zo gek bij het thema van Van Gogh, die zelf ook een stukje miste. Dat ziet ook Ben in: zijn taart zakt in elkaar, en dus gaat hij verder met de helft. De taart die mij het meest opviel? Dat is toch wel die van Amel. Waar ze aan de slag gaat met publieksfavoriet, De Zonnebloem, eindigt ze met iets wat meer lijkt op een pokémonbal met bloemen. Niet echt een succes dus.

In de oven staren

De tweede opdracht is de technische opdracht. De bakkers gaan aan de slag met een zonnebloembrood. Waar bij de eerste opdracht te veel pitjes ook echt te veel en vooral te plakkerig was, komen ze hier om in de pitten. Pijnboompitten in de pesto en ook in het midden van het brood mag een flinke hand pitten. Je zou ook denken dat de bakkers vooral bezig zijn met bakken, maar het lijkt eerder alsof ze een wedstrijdje wachten doen. Wie kijkt het brood het snelst uit de oven? Ik ga dit binnenkort ook eens proberen als ik een quiche of taart maak. Misschien helpt het om je baksel sneller te laten garen?

Zelfportret

De laatste opdracht is die van het zelfportret. En Janny begint meteen met bemoedigende woorden: “Een zelfportret maken is moeilijk, maar in taartvorm en de stijl van Van Gogh, dat is bijna onmogelijk.” Klinkt als een fijn begin van de opdracht... Het eindresultaat van de taarten valt toch alles mee. Toegegeven: lang niet iedereen is herkenbaar, maar de zelfportretten staan er wel. Al denk ik toch dat ik het voor mijn volgende verjaardag gewoon bij de standaard fototaart houd...

En dan is het na drie opdrachten alweer tijd voor de meesterbakker én de afvaller. Ik heb het idee dat in deze aflevering iedereen vrij dicht bij elkaar zat. Echt een slechte bakker zat er niet bij - er waren er meerdere die fouten maakten - maar er waren ook niet echt uitblinkers. Toch moet de jury kiezen: Jan is deze week de meesterbakker. En afscheid nemen, dat doen we van Ingrid. Helaas, maar toch komt het ook niet als een grote verrassing. Haar baksels waren het best te omschrijven als ‘bijzonder’ en staken er ook nooit echt bovenuit. Haar persoonlijkheid in de tent ga ik wel missen!

Nynke KooyOmroep MAX

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden