Heel Holland Bakt: spelen met eten en macarons föhnen Beeld Omroep MAX
Beeld Omroep MAX

Heel Holland Bakt: spelen met eten en macarons föhnen

Elke zondagavond zitten een hoop kijkers weer klaar voor een nieuwe aflevering van Heel Holland Bakt. Margriets Nynke is fan van het eerste uur en bewondert de mooiste baksels, lacht als er iets misgaat en voelt mee met de deelnemers als het even tegenzit. Ze neemt je mee naar de meest opvallende momenten van de vijfde aflevering.

Een jubileumseizoen betekent dat de makers van Heel Holland Bakt al honderden opdrachten bedacht hebben. Je zou denken: de koek is weleens op. Maar dat blijkt niet het geval, laat de aflevering van deze week ook weer zien. De bakkers gaan aan de slag met de lekkerste koekjes.

Macarons föhnen

Te beginnen met een macarontaart. Dit heerlijke Franse koekje is één van mijn favorieten, maar zeker niet makkelijk om te maken. Er zijn zoveel dingen die precies goed moeten gaan. Van het mengen van het amandelmeel en de poedersuiker tot het opkloppen van het eiwit en het macaroneren. En dan moet het ook nog een taart worden in plaats van een klein koekje. De bakkers gaan allemaal vol goede moed van start, maar al snel is duidelijk dat het bijna nergens helemaal volgens plan verloopt. Alleen Jan lijkt de rust zelve te zijn, ook als hij in de weer gaat met een föhn. Dat laatste wekt de interesse van patissier Robèrt, die dit nog nooit gezien heeft. Bij de rest is er eigenlijk overal wel iets misgegaan: geen voetje, gescheurd of net niet helemaal gaar.

Elke week kijk ik weer vol bewondering naar de kandidaten en hoe zij omgaan met de stress. Dat het af en toe te veel wordt, snap ik dan ook helemaal. Zoals bij Amel deze week. Hoewel ze precies weet wat ze moet doen, is het resultaat niet wat ze had gehoopt. Ze heeft een taart staan, maar daarmee is ook alles gezegd. De macaron is gescheurd, vrij plat en de jury is ook niet helemaal weg van de smaak. Jammer, want we hebben gezien dat Amel echt wel goed kan bakken.

Vliegende chocolade

Tijd voor mijn favoriete opdracht: de technische opdracht. Deze week is het weer een volkomen onbekend baksel dat luistert naar de naam michelettes. De bakkers hebben geen idee wat de bedoeling is en ik geef ze geen ongelijk. Ik had ook nog nooit van deze koekrolletjes gehoord. Met enige twijfel gaan de bakkers aan de slag, te beginnen met hun ganache. Zineb lijkt klaar te zijn, tot ze onderweg naar de koeling bijna haar bak met ganache laat vallen. Vervelend, want ze kan weer een fout herstellen. Maar haar reflex is er wel een om te bewonderen!

De opdracht loopt niet op rolletjes en dus komt André met en tip. Zodra de bakkers het koekje zien, valt het kwartje en gaan ze met iets meer vertrouwen aan de slag. Maar het eindresultaat valt alsnog wel tegen. De koekjes zijn vrijwel allemaal niet echt gaar, niet goed gevuld en ze missen het krakje dat de jury zo graag hoort. Toegegeven: ook ik vind de koekjes er niet erg aantrekkelijk uit zien. Amel krijgt haar revanche door op de tweede plek te eindigen. En tot mijn grote verbazing, eindigt Jan onderaan. De bakker, die normaal constant uitblinkt, is finaal de mist in gegaan bij deze opdracht. En daarmee zijn de kaarten opnieuw geschud.

Spelen met eten

Op de tweede dag is het tijd voor de signatuuropdracht: spelletjes van koek. Ik hoorde vroeger altijd van mijn ouders dat ik niet mocht spelen met mijn eten, maar bij Heel Holland Bakt bewijzen ze weer dat in de tent alles mag. Van een schaakbord tot vijf op een rij: er komen allerlei spelletjes langs. Bij de meeste bakkers gaat het eigenlijk voor de wind. Het bakken lijkt goed te verlopen. Alleen Geraldine heeft pech. Haar deeg is nog warm, waardoor het breekt en niet de juiste vorm krijgt. Jammer! Een hoogtepunt van deze aflevering is toch wel het moment dat de jury de spelletjes daadwerkelijk gaat spelen. Zo zien we weer een kant van, met name, Robèrt die we nog niet kenden!

Een tijd van komen en gaan

Wat na de aflevering van deze week nog even gezegd moet worden, is dat de kandidaten dit seizoen zo behulpzaam zijn. Ook deze week helpen mensen elkaar weer als het even niet lukt of als ze al klaar zijn. Heerlijk om een programma te zien waar concurrentie niet de boventoon voert, ondanks dat het een wedstrijd is. De meesterbakker deze week is geen grote verrassing: Mercedes. Ze bakte consistent en had de knoopjes op haar jasje al goed uitgekozen. En dan het minder leuke nieuws: Geraldine gaat helaas naar huis. Deze had ik al aan zien komen. Ze bakte niet heel sterk deze week en dat kun je je in dit stadium niet meer veroorloven.

Nynke KooyOmroep MAX

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden