Heel Holland Bakt: slagroom met kruidnagel en een heleboel soesjes Beeld Omroep MAX
Beeld Omroep MAX

Heel Holland Bakt: slagroom met kruidnagel en een heleboel soesjes

Elke zondagavond zitten een hoop kijkers weer klaar voor een nieuwe aflevering van Heel Holland Bakt. Margriets Nynke is fan van het eerste uur en bewondert de mooiste baksels, lacht als er iets misgaat en voelt mee met de deelnemers als het even tegenzit. Ze neemt je mee naar de meest opvallende momenten van de vierde aflevering.

De vierde aflevering alweer! Zoals André al zegt betekent dit dat we al bijna op de helft zijn. Helaas, want wat mij betreft mag Heel Holland Bakt het hele jaar door te zien zijn. Voor de bakkers is dat misschien iets minder, want wat een druk moeten zij elk weekend voelen om weer iets moois én lekkers te bakken. Ik doe het ze absoluut niet na.

Op eigen risico

De bakkers beginnen vandaag met een tarte tatin, een taartje dat de oorsprong heeft gevonden in een mislukking. Klinkt voor mij als een ideale taart, want bij mij gaat er nogal eens wat mis tijdens het bakken. De deelnemers gaan gelukkig vol goede moed aan de slag. Amel vertelt dat ze een risico gaat nemen door haar tarte tatin in een ander jasje te steken. Gedurfd: aangezien het vorige week niet veel scheelde of ze moest naar huis. Al snel blijkt dat ze beter op safe had kunnen spelen: als ze haar bodem omdraait is ze net te onvoorzichtig en valt haar deeg in stukken uit elkaar. Het jurycommentaar begint ook niet mals: Janny en Robèrt vinden het allebei geen tarte tatin en kunnen het risico dus niet helemaal waarderen. Iets wat de jury ook niet kunnen waarderen is de slagroom van Erna. Haar experiment valt absoluut niet in de smaak. En dat snap ik ook wel. Een slagroom zonder suiker maar met nootmuskaat en kruidnagel? Klinkt als iets waar bij moet staan: do not try this at home.

Het klinkt zo simpel

Bij de technische opdracht staat de kandidaten weer een grote uitdaging te wachten: roomboter babbelaars. Zoals Robèrt het aan tafel uitlegt aan Janny klinkt het allemaal heel simpel. Karamel op 139 graden, gelijkmatig laten afkoelen, satineren en vervolgens in stukjes knippen. In de tent blijkt het tegendeel. Het opwarmen van de karamel gaat redelijk voorspoedig, maar zodra ze moeten gaan ‘satineren’ wordt het lastig. Want hoe lang moet je doorgaan en wanneer begin je met knippen? Het resultaat is dan ook dat de babbelaars bij veel mensen (net) niet goed zijn, behalve bij Geraldine. Een duidelijke winnaar dus.

Eindeloos veel soesjes

Voor het spektakelstuk gaan de thuisbakkers aan de slag met een soezentaart. Een baksel dat ik altijd al een keer heb willen proberen. Een paar soesjes dan, want zo’n hele toren is toch wel intimiderend. Maar zodra ik de kandidaten hoor zeggen: ‘Het mag niet te dik en niet te dun zijn’, gaat het bij mij al duizelen. Ik denk dat ik het maar gewoon bij een bakmix houd. Ook in de tent blijkt dat de soezentoren niet voor iedereen is weggelegd. We kunnen het weer van de bingokaart afstrepen: chaos. Het maken van soezenbeslag is nog tot daar aan toe, maar dan moeten ze opgespoten en gebakken worden. De een is te donker, de ander te licht en weer een ander heeft de soezen te dicht op elkaar gespoten. Wie het niets uitmaakt is Nhaan, het hondje van Janny. Die snoept van alles wat op de grond ligt. Ook van Erna, terwijl ze zelf zegt dat het niet lekker is. Uiteindelijk blijkt het mee te vallen. Haar vulling is goed, maar de soesjes zelf vallen wat tegen.

Een bitterzoet einde

Dan het eindoordeel. Het was een zoet weekend, maar het eind is altijd bitterzoet. We beginnen met het goede nieuws: de meesterbakker is Zineb. Meer dan verdiend met haar consistente baksels. Voor wie de week minder zoet eindigt, is helaas Erna. Voor haar valt deze week het doek. Hoewel ze altijd garant stond voor chaos en elke technische opdracht als laatste eindigde, ga ik haar aanwezigheid toch wel missen in de tent. Gelukkig staat haar man, net als alle andere weken, voor de poort met een prachtige bos bloemen.

Nynke KooyOmroep MAX

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden