Margriet logo
Heel Holland Bakt aflevering 7 Beeld Omroep MAX
Beeld Omroep MAX

Heel Holland Bakt: Janny proeft op afstand

Ook Heel Holland Bakt ontkomt niet aan het hybride werken als Zineb en Janny ziek zijn. Margriets Nynke, Heel Holland Bakt-fan van het eerste uur, over de meest opvallende momenten van de halve finale.

Het is rustig in de tent, rustiger dan we mogen verwachten van een halve finale. Waar vier bakkers moesten staan, zijn het er deze week maar drie. Zineb is ziek thuis. Ze is niet de enige: ook Janny heeft iets onder de leden en is deze week aanwezig via een videoverbinding.

Twee klassiekers in één

De bakkers gaan aan de slag met de eerste opdracht: twee klassiekers in één taart. Het voelt voor Amel, Mercedes en Jan onwennig dat Zineb afwezig is, maar vol goede moed gaan ze aan de slag. Hoewel de taarten er heerlijk uitzien, is André met de tablet het hoogtepunt van deze eerste opdracht. Hij laat Janny vanuit allerlei hoeken de baksels zien en laat haar duizelen als hij ontdekt dat het beeld ook kan draaien. Het ene moment is Janny niet te verstaan, dan weer valt ze helemaal stil - het is een feest der herkenning voor iedereen die ervaring heeft met hybride werken.

Wat ik ontzettend waardeer, is de behulpzaamheid van alle bakkers. Waar normaliter rivaliteit de boventoon voert in dit soort programma’s, schromen de bakkers niet om elkaar te helpen. Ook in de halve finale staat Jan meteen klaar om Mercedes en Amel te helpen als zij in tijdnood komen. Hoewel hij de tijd die hij daarin steekt, en in het eten van een appel, achteraf bezien beter had kunnen besteden aan zijn eigen creatie. Robèrt mist namelijk nog wel wat appel in zijn appeltaart.

Een lekkende tent

De technische opdracht is er wederom een waarvan je denkt: hoe komen ze erop? Deze week moeten de bakkers aan de slag met een suikertentje. Geen idee wat dit moet voorstellen, maar gelukkig krijgen we uitleg van Robèrt als André op de thee komt. Een soort dakkapel, met randen van nougatine en binnenin een kleine slof. Klinkt makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet. Vooral het geraamte van nougatine blijkt een uitdaging. Dit hardt snel uit, waarna het in de oven moet om weer zacht te worden. En dan moet de tent ook nog worden opgezet. Die van Mercedes is niet campingproof en eindigt niet onverwacht op de derde plaats.

Broodmandjes

Het favoriete baksel van Robèrt blijft bewaard tot de een-na-laatste aflevering: brood. Hij kan gaan smullen, want de bakkers gaan maar liefst 24 broodjes per persoon maken. Terwijl Robèrt vooral gefocust is op het deeg, vertelt Jan dat hij de vrouwen om hem heen helemaal doorheeft. Waar ze zeggen dat ze moe zijn en het niet kunnen, worden ze elke week beter.

Terwijl het deze hele aflevering al vrij goed gaat, heeft Amel opeens stress. Ze heeft iets ‘verkeerd om gedaan’. Maar wat? Dat is niet meteen duidelijk. Blijkbaar heeft ze het verkeerde deeg in de verkeerde vormpjes gedaan. Ze herpakt zich snel. Mercedes twijfelt of haar deeg goed genoeg gerezen is, maar boulanger Robèrt knikt goedkeurend, dus hup, in de oven ermee.

Een tijd van komen en gaan, toch?

En dan is het alweer tijd voor de ontknoping. Een gekke, aangezien Zineb er niet is. Hoe zit het met het vergeven van een finaleplaats als de jury niet alle bakkers kan beoordelen? Amel mag zich deze week meesterbakker noemen. En de afvaller? Die is er, niet geheel onverwacht, niet. We gaan dus een finale met vier, in plaats van drie, bakkers tegemoet.

Nynke KooyOmroep MAX

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden