Margriet logo
Heel Holland Bakt: de enge draak van Ben de pannenkoek-koning Beeld Omroep MAX
Beeld Omroep MAX

Heel Holland Bakt: de enge draak van Ben de pannenkoek-koning

Margriets Nynke is Heel Holland Bakt-fan van het eerste uur van en bewondert de mooiste baksels, lacht als er iets misgaat en voelt mee met de deelnemers als het even tegenzit. Ze neemt je mee naar de meest opvallende momenten van de zesde aflevering.

Op zondag 22 januari begint het Chinees Nieuwjaar. En laat dat nou net samenvallen met deze aflevering van Heel Holland Bakt. In de tent zijn de lampionnen al opgehangen. Nu is het aan de bakkers om met de lekkernijen voor dit feestje te komen.

Aap, haan of tijger?

Voor de eerste opdracht gaan de overgebleven vijf bakkers aan de slag met een chiffoncake. Ik had er nog nooit van gehoord, maar Janny omschrijft het als hoog, luchtig en zijdezacht. Klinkt als een flinke opgave. Terwijl de bakkers vol goede moed aan de slag gaan, komt André langs met zijn aantekeningen over de karaktereigenschappen die bij de Chinese dieren horen. Mijn oren zijn vooral gespitst als hij aankomt bij Zineb, die net als ik een tijger is. De eigenschappen klinken me als muziek in de oren: moedig en ambitieus. En koppig… Ja, daar kan ik me eigenlijk ook wel in vinden.

Snel terug naar de opdracht. Ben is tot overmaat van ramp zijn bakpoeder vergeten. Hij haalt zijn vorm uit de oven en gooit het snel in de prullenbak om te beginnen met een nieuwe. We kennen het gezegde: haastige spoed is zelden goed. Dat geldt hier ook. Robèrt (en ik met hem) snapt niet dat hij zijn beslag weggooit, want hiermee komt Ben alleen maar in tijdnood. In paniek zoekt hij vervolgens ingrediënten bij elkaar en als je dacht dat het niet erger kon, gooit hij een glazen pot met eieren op de grond. Het is niet zijn opdracht…

In het straatje van André

De technische opdracht is anders dan we gewend zijn. Geen zoete koek of een heerlijke cake, maar hartige loempia’s. Helemaal in het straatje van André, die eigenlijk vooral fan is van de hartige baksels. Ik verwacht dat iedereen wel weet hoe ze eruit zien, maar hoe maak je het? Groente en kip bakken, op smaak brengen en dan pannenkoekjes bakken. Terwijl Jan zich uitslooft door zijn flensjes te flippen, mislukt het eerste exemplaar van Ben ‘de pannenkoek-koning’. Ik wil het niet zeggen, maar het eerste wat ik dacht is: overmoedig. Dat kan geen goed teken zijn.

Dat hete olie toch iets anders is dan hetelucht, blijkt al snel. De een ziet loempia’s verbranden terwijl de jury de vulling van de ander te fijn vindt. Het is ook nooit goed. De winnaar? Amel. Haar loempia’s zien er fantastisch uit, maar wat had je verwacht van iemand die tijdens de Ramadan honderden exemplaren maakt. Van underdog die altijd bij de onderste paar eindigt, staat ze nu ineens bovenaan. Ik had haar zelfs al een keer afgeschreven, maar ze lijkt haar flow te vinden en vecht zich met succes terug. Go Amel!

Bakken met emoties

De tweede bakdag is er een met een emotioneel randje. Bij Ben is het eerlijk gezegd niet zo’n verrassing dat er weer iets misgaat (een mengsel dat in de schift raakt), maar ik schrok wel van Zineb die ineens met tranen in haar ogen stond. De bakker die normaal zo goed bakt, lijkt dit weekend een beetje uit vorm. Haar taarten zijn niet zo hoog geworden als ze wilde en daarmee wordt het haar allemaal iets te veel. Maar, zegt Janny bemoedigend: ‘Niemand wist hoe hoog ze moesten worden, alleen jij.’ Ik snap al die emoties wel. Ik kan me zo voorstellen dat het programma je hele leven overneemt als je eraan meedoet. In het weekend presteren en dan de rest van de week oefenen voor weer een volgende aflevering.

Door naar de beoordeling van de taarten met draken (of draken van taarten). De resultaten zijn allemaal leuk, al vindt Robèrt de botercrème en draak van Ben wel een beetje eng. Janny daarentegen vind ‘draakjes wel leuk’. Ik vind ze ook wel schattig, al doen de draken van sommigen me eerlijk gezegd ook meer denken aan salamanders dan gevaarlijke, vuurspuwende draken.

Meesterbakker en afvaller

Deze week zaten er in de bovenste regio veel goede bakkers, maar het is Jan die ervandoor gaat met het felbegeerde meesterbakker-speldje. Tot zo ver het goede nieuws. Want aan al het goeds komt ook een eind. Deze week nemen we, niet geheel onverwacht, afscheid van Ben. Iets te veel foutjes hebben hem deze week de das omgedaan. En dus nemen we afscheid van de ethische hacker. Op naar de halve finale volgende week!

Nynke KooyOmroep MAX

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden