Margriet logo
Robèrt van Beckhoven, Janny van der Heijden en André van Duin bij de perspresentatie van het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt Beeld Elvin Boer/MAX
Beeld Elvin Boer/MAX

PREMIUM

Heel Holland Bakt al 10 jaar een groot succes. ‘De tent maakt het programma bijzonder’

Bakkers klaar? Bakken maar! Tijdens de perspresentatie van het jubileumseizoen van Heel Holland Bakt waren, naast de tien nieuwe deelnemers, ook de jury én presentator aanwezig. Margriet sprak met Janny van der Heijden, Robèrt van Beckhoven en André van Duin over het nieuwe seizoen, wat heel divers en spannend beloofd te worden.

Het tiende seizoen

Het tv-programma Heel Holland Bakt is al jaren een kijkcijferhit. Volgens André is daar een logische verklaring voor. “Het geheim is toch de tent,” vertelt hij. “De tent maakt het programma bijzonder. Het is gewoon een bouwtent die je normaal kunt huren voor een feestje, maar als je voor het eerst die tent in het bos ziet staan maakt dat toch indruk. De bakkers die de tent inlopen komen in een soort heiligdom binnen. Daarnaast is het een gewoonte geworden: aan het eind van het jaar begint Heel Holland Bakt weer.”

Het jubileumseizoen, dat vanaf zondag 18 december weer te zien is, wordt volgens Robèrt heel divers. “Wat je in de eerste aflevering zult zien, kun je het hele seizoen verwachten. Er gaat heel veel goed, maar ook heel veel mis. Er wordt veel gelachen, maar er worden ook tranen gelaten. Naarmate het seizoen vordert, wordt het alleen maar beter. De kandidaten gaan elkaar leren kennen en worden wat vrijer.” Volgens Janny is een bakprogramma heel anders dan een kookprogramma. “Bij kookprogramma’s kunnen mensen vegetarisch zijn of niet van vis houden, terwijl bijna iedereen alles lekker vindt wat er in de tent gemaakt wordt. Het is een vrolijk en feestelijk programma.”

Proeven

Van bakker en patissier Robèrt mag duidelijk zijn dat hij kan bakken. André daarentegen kan dat naar eigen zeggen absoluut niet. “Als ik de baksels om me heen zie in de Heel Holland Bakt tent, dan ga ik er ook niet aan beginnen. Het is niks voor mij, dus ik haal liever iets bij een goede banketbakker. Maar ik kan er wel met bewondering naar kijken.”

Naast dat er uitgebreid wordt gekeken naar de bakkers, wordt er ook heel wat geproefd tijdens de opnames. Niet alleen tijdens de beoordeling, ook daarvoor. “Ik proef niet alleen omdat ik het lekker vind, maar ook omdat als ik dingen los van elkaar proef, ik weet of het de combinatie is die maakt dat iets niet helemaal lekker is, of dat het ergens anders aan ligt. De smaak moet goed uitgebalanceerd zijn. We worden niet gelukkig van extreme smaken of baksels die niet gaar zijn, dat kan nooit lekker worden,” aldus Janny.

Meesterbakker worden

Om een echte meesterbakker te worden moeten de kandidaten in de tent volgens Robèrt een goede techniek, smaak en tijdsplanning hebben. “We willen ook graag creativiteit zien, dus dat het net even iets spannender is dan wat de andere bakkers gemaakt hebben,” vertelt Janny. “Je kunt wel bakker van de week zijn, maar de week is zo voorbij. Die volgende week kan weer heel anders lopen,” sluit André af.

Favoriete gebak van de drie:

Robèrt: Gebakken taarten. Denk aan tarte tatin, abrikozentaart of gebakken amandeltaart.

Janny: Alles met noten en macarons.

André: Een ouderwetse slagroomtaart van de HEMA met van die mandarijntjes erop.

Sanne van der LindenElvin Boer/MAX

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden