null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Heb je geen zin in seks? 3 redenen om er tóch voor te gaan

Natuurlijk is het niet zo gek dat je, als je langere tijd samen bent, elkaar niet meer de hele dag als een stel verliefde pubers wilt bespringen. Je krijgt wat minder zin in seks, dat verandert gewoon. Maar als we ouder worden speelt daarbij ook nog eens de veranderende hormoonhuishouding een grote rol. Dit geldt dan vooral voor vrouwen. Toch hoeft ouder worden voor vrouwen het plezier in seks niet te verminderen.

Déze tips van David de Kock en Arjan Vergeer van 365 dagen succesvol helpen je op weg om weer wat vaker intiem te zijn met elkaar.

Zin in seks

In veel relaties wordt geen zin in seks hebben 'een ding'. Meestal weet je wel van jezelf dat je er van kunt genieten, maar is het gewoon naar de achtergrond verdwenen. En dat merk je dan ook weer op andere gebieden in je relatie: meer gekibbel, minder blijdschap, meer ongeduld en minder begrip voor elkaar. En met het wegglijden van jullie seksleven gaat de glans van jullie relatie er langzaam af, zonde!

Lees ook

Dít zegt jouw sterrenbeeldelement over je seksleven

Blaas je seksleven een nieuw leven in

Wil je het laten bij een relatie zonder seks? David en Arjan denken dat dit onverstandig is en delen daarom drie redenen waarom het belangrijk is om weer tegen elkaar aan te kruipen.

1. Het verhoogt geluk en verlaagt stress

Tijdens het vrijen maak je bepaalde hormonen aan die zorgen voor meer geluk. Dit geldt ook voor een vrijpartij zonder orgasme. Kijk elkaar eens aan tijdens het vrijen. Je maakt hierdoor meer hormonen aan als endorfine, dopamine en testosteron. Daarnaast zakt vrijwel direct je stressniveau, doordat de vrijgekomen oxytocine het wint van het stresshormoon cortisol. Als het goed is, voel je je na zo'n vrijpartij dus direct ontspannen. Bovendien neemt door het vergrote geluksgevoel en verlaagde stressniveau, de verbinding in je relatie toe.

2. Seks voorspelt meer seks

Hoe langer de laatste vrijpartij geleden is, hoe minder zin je hebt in seks. Het omgekeerde gebeurt ook: na een vrijpartij, is er weer sneller verlangen naar nog een keer. Seks leidt dus tot meer seks en daarmee wordt de drempel tot nog een keer steeds lager.

3. De intimiteit groeit ook buiten de slaapkamer

Doordat je samen in de slaapkamer intieme moment hebt, groei je ook buiten de slaapkamer weer meer naar elkaar toe. Je raakt elkaar sneller weer even aan (een onverwachte kus of een hand op je been) en daarnaast wil je meer met elkaar delen, denk aan twijfels en geheimen. Zodra je meer fysiek contact hebt, word je openhartiger en daardoor voel je je meer verbonden met jouw partner. Er ontstaat hierdoor een vicieuze cirkel: meer intimiteit is meer delen en meer delen leidt tot meer intimiteit.

Zó zorg je voor meer seks

Maar hoe zorg je dan voor meer seks? Ga er in ieder geval niet te vaak en te lang over praten. Dat maakt het alleen maar beladen en dát wil je juist voorkomen. Eigenlijk is het dus een kwestie van 'gewoon' beginnen. Déze 5 tips kunnen je daarbij helpen:

  1. Maak tijd voor elkaar. Ga bijvoorbeeld tegelijkertijd naar bed, breng de kinderen een nacht uit logeren of ga eerst eens uitgebreid samen in bad of onder de douche.
  2. Zet je over de eerste minuten heen en maak je niet te druk. Die eerste paar minuten zijn de minuten van gedachten als: 'Heb ik wel echt zin'?, 'Gaat dit wel lukken'?. En soms ook van schaamte. Blijf daar niet in hangen en zorg dat ze gauw achter de rug zijn, dan is het vaak weer als vanouds en voel je je ontspannen.
  3. Slaap allebei naakt, ook als er geen vrijpartij in het verschiet ligt. Zorg dat jullie lichamen elkaar aanraken en dat je er comfortabel mee bent om te worden aangeraakt.
  4. Kruip tegen elkaar aan, ook buiten de slaapkamer. Bijvoorbeeld op de bank met een dekentje eroverheen of geef gewoon onverwachts in de supermarkt even een knuffel.
  5. En de laatste: de volgende vrijpartij begint in feite op het moment dat de vorige klaar is. Flirt met elkaar, geef elkaar complimenten. Of neem eens een bloemetje of ander klein cadeautje mee. Het versieren stopt niet als je samenwoont, al jaren getrouwd bent of kinderen hebt.

Maar bovenal geldt: geniet ervan op jouw manier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | 365dagensuccesvol.nl

Beeld | iStock

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden