Margriet logo
null Beeld

Hartslag van hond maakt sprongetje als je ‘ik hou van je’ zegt

Vertel jij je hond weleens dat je van hem houdt? Nee? Dan kan het geen kwaad om daar vandaag nog mee te beginnen. Een recente studie heeft namelijk iets aan het licht gebracht wat veel hondeneigenaren altijd al vermoedden: namelijk dat honden ‘ik hou van je’ begrijpen en er zelfs fysiek op reageren.

Onderzoekers van Canine Cottage keken naar de lichamelijke reacties van honden wanneer er liefkozingen tegen hen werden gezegd. En wat bleek? De hartslag van pups nam maar liefst met 46,2 procent toe als er ‘ik hou van je’ tegen ze werd gezegd.

Hartslag van hond schiet omhoog

Voor de studie werden er monitors gebruikt om de hartslag van honden bij verschillende activiteiten te volgen. De onderzoekers ontdekten dat het zeggen van ‘ik hou van je’ bij een hond voor opwinding zorgt en zelfs zijn hartslag verhoogt. Het knuffelen van een hond blijkt juist een kalmerend effect te hebben. Wanneer een hond werd geknuffeld dan verminderde de hartslag in rust met gemiddeld 22,7 procent. Bij de emotionele reacties is er overigens wel sprake van tweerichtingsverkeer. De hartslag van mensen bleek namelijk met ongeveer 10,4 procent toe te nemen wanneer ze hun honden zagen.

Lees ook: Herfstwandeling met de hond maken? Pas dan op voor dennenappels

Andere betekenis

Hoewel de hartslag van een hond zeker licht kan schijnen op zijn emoties, betekent ‘ik hou van je’ waarschijnlijk wel iets anders voor honden dan voor mensen. Honden likken vaak aan gezichten, kwispelen met hun staart en springen enthousiast op hun baasjes om zo hun liefde en loyaliteit te tonen. Mensen tonen hun liefde voor hun hond vaak door over hun buik te wrijven, over hun hoofd te krabben of door ze kauwspeelgoed te geven.

Vervelend gedrag?

Overigens worden de liefkozingen van honden nog weleens verkeerd begrepen, zo stellen de onderzoekers. Wanneer ze bijvoorbeeld iets stuk maken van hun baasje, dan komt dit vaak voort uit een verlangen om zichzelf te kalmeren door op een voorwerp te kauwen met de geur van hun baas. Dit vervelende gedrag is dus eigenlijk een teken van hoeveel je hond van je houdt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | My Modern Met

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden