Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dít is dat harige, witte laagje dat je weleens in het bos ziet

dit-is-dat-harige-witte-laagje-dat-je-weleens-in-het-bos-ziet.jpg

Als je regelmatig door het bos wandelt, heb je vast weleens dat harige, witte laagje zien liggen, terwijl het helemaal niet heeft gesneeuwd. Dit witte spul wordt ook wel ‘De baard van koning winter’ genoemd, maar wat is het eigenlijk?

Wij vertellen je er hier meer over.

Wat is dat harige witte laagje?

De baard van koning winter is een natuurfenomeen dat vanuit de verte op sneeuw lijkt, maar wanneer je dichterbij komt dan zie je al snel dat het er veel ‘hariger’ uitziet dan sneeuw. Eigenlijk een beetje als een baard, vandaar ook de naam. Dit natuurfenomeen komt alleen op hout voor en dat is niet voor niks. Het is namelijk water dat vrijkomt bij de stofwisseling van schimmels die in dood hout zitten. Het komt alleen voor in het kernhout van de bomen, dus bijvoorbeeld niet op de bast. Wanneer zo’n dood stuk hout in het bos ligt en bewoond wordt door schimmels, komt er vocht vrij bij de stofwisseling van de schimmels. Dit vocht wordt als het ware naar buiten geperst uit het hout, waarna het bevriest.

Lees ook: Steeds meer gifstoffen aangetroffen in Nederlandse natuur

Wanneer zie je het?

Je kunt de baard van koning winter dus alleen zien als de temperatuur iets onder het vriespunt ligt. Zodra de temperatuur erboven komt dan bevriest het vocht niet en ontstaat er dus ook geen ‘baard’. Ligt de temperatuur ver onder het vriespunt dan is de stofwisseling van de schimmel weer te traag en komt er geen vocht naar buiten. Daarnaast moet er ook nog eens genoeg waterdamp in de lucht hangen, anders verdampt het vocht namelijk in plaats van dat het bevriest. Ten slotte moet het ook nog windstil zijn én moet er voldoende schaduw zijn. Zodra de zon namelijk op de baard van de koning staat verdwijnt het. Raak het witte spul ook niet aan, want zodra het in aanraking komt met je warme handen verdwijnt het ook.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Classylife, AD
Beeld | Getty Images

Ook interessant