Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zo weet je of je hardloopschoenen aan vervanging toe zijn

hardloopschoenen-vervangen.jpg

Of je nou een fanatiek hardloper bent die door weer en wind rent, of dat je sporadisch een rondje maakt: goede hardloopschoenen zijn belangrijk. Daarom is het ook belangrijk om je hardloopschoenen op tijd te vervangen. Zo verbeter je niet alleen je sportprestatie, maar verklein je ook de kans op een blessure. 

Zo kom je erachter of je hardloopschoenen aan vervanging toe zijn. 

Hardloopschoenen vervangen

Het verschilt per persoon hoe vaak je je hardloopschoenen moet vervangen. Een ervaren loper die meerdere keren per week een rondje doet en wedstrijden rent zal waarschijnlijk meerdere schoenen per jaar moeten aanschaffen, terwijl een beginnend loper jaren met hetzelfde paar kan doen. Om erachter te komen of jouw hardloopschoenen aan vervanging toe zijn, kun je kijken naar het slijtagepatroon. Wanneer je schoen versleten is onder de bal van je voorvoet en bij je hak, is het tijd voor nieuwe sportschoenen. Daarnaast wil je voorkomen dat je doorrent op hardloopschoenen waar de demping uit is, hierdoor heb je namelijk meer kans op blessures. Heeft je schoen rimpels in de tussenzool? Dan is je demping verslechterd. Houd er daarnaast rekening mee dat de demping aan de binnenzijde van de zool sneller slijt dan de buitenzool. 

Sneller slijten

Hoeveel en hoe intensief je sport heeft dus effect op het slijtageproces van je hardloopschoenen. Maar ook de ondergrond waar je op loopt speelt een rol. Loop je vaak op asfaltwegen? Dan zal je zool sneller slijten dan wanneer je vaak op zandpaden rent. 

1000 kilometer gerend? Nieuwe schoenen

Naast dat je de bovenstaande factoren in de gaten kunt houden om te bepalen of je hardloopschoenen vervangen moeten worden, kun je ook de regel aanhouden om na 1000 kilometer een nieuw paar aan te schaffen. In de meeste gevallen ben je dan 35 procent van de demping in je schoenen kwijt, waardoor de kans op blessures stijgt. 1000 kilometer rennen is natuurlijk een behoorlijke prestatie, dus jezelf voor je harde werken belonen met een nieuw paar hardloopschoenen is dat toch wel waard.

Lees ook: Zo veel minuten hardlopen is al genoeg om gezondheidswinst te boeken

Schoenen verouderen in de kast

Ga je af en toe een rondje lopen, maar sla je ook wel eens een paar weken over? Of heb je door een blessure lang niet meer gerend? Dan zou je misschien denken dat je hardloopschoenen een stuk langer mee gaan. Toch kan je schoen ook in de kast verouderen. Dat komt omdat het materiaal in de hardloopschoenen na verloop van tijd uitdroogt. Hierdoor neemt de demping en de soepelheid van de zool af. Elk jaar dat je je schoenen niet gebruikt, daalt de kwaliteit met ongeveer 10 procent. 

Hardloopschoenen laten uitrusten 

Net als dat jij na een intensieve hardlooptraining uitgeput kan zijn en je spieren moeten rusten, geldt dit ook voor je hardloopschoenen. Ook deze verdienen rust. Het duurt namelijk zo’n 48 uur tot je schoenen weer in hun oorspronkelijke staat zijn. Wil je de dag na je training nog een rondje? Dan slijt de demping in je schoenen sneller. Voor fanatieke lopers is het daarom aan te raden om een tweede paar hardloopschoenen aan te schaffen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Runner’s World
Beeld | iStock

M29/30

Margriet 29/30 ligt in de winkel! Een dubbeldik zomernummer met jouw grote zomerhoroscoop, 14 pagina’s puzzelplezier, een exclusieve thriller van Jet van Vuuren en nog véél meer. Hallo, vakantie! Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant