Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zó kun je je handschoenen dus het beste schoonmaken

handschoenen-schoonmaken.jpg

Hoe kouder het is, hoe vaker we onze handschoenen dragen. Dat er zich na verloop van tijd aardig wat bacteriën op je wanten verzamelen, kan dan ook niet als een verrassing komen. Maar wist je dat je handschoenen zelfs vijf keer meer bacteriën bevatten, dan de gemiddelde toiletbril? Hoog tijd dus voor een schoonmaakbeurt!

Maar hoe kun je je handschoenen nu het beste schoonmaken? Wij leggen het je hieronder uit.

Wollen handschoenen schoonmaken

Heb jij een prachtig paar wollen handschoenen in je bezit? Dan kun je deze het beste met de hand wassen. Dit is eigenlijk heel simpel: vul een emmertje met water en voeg een beetje wasmiddel voor fijne was toe. Laat vervolgens je handschoenen vijf minuten in het sopje weken en spoel ze daarna grondig af met lauwwarm water. Ga ze na afloop niet stevig uitwringen, maar probeer het meeste vocht te verwijderen door er zachtjes op te duwen. Leg ze vervolgens op een handdoek, zodat deze het water kan absorberen. Hang ze daarna op een droogrek om te drogen.

Leren handschoenen

Bij leren handschoenen ga je weer anders te werk. Hiervoor kun je namelijk het beste een zeep op oliebasis gebruiken. Maak hier een sopje mee om de vlekken op de buitenkant van je handschoenen weg te krijgen. Neem vervolgens een microvezeldoek om het overtollige vocht weer weg te krijgen, zodat je geen vlekken krijgt. Als de buitenkant droog is kun je aan de slag met de binnenkant. Hiervoor maak je een mengsel van bakpoeder en maïzena. Het bakpoeder helpt bij het absorberen van vieze geurtjes, terwijl de maïzena helpt bij het verwijderen van de vettigheid in je wanten. Je kunt er ook voor kiezen om wat ontsmettingsalcohol in je wanten te spuiten.

Lees ook:
zó vaak zou je je kleding moeten wassen (en niet alleen om de hygiëne)

Skihandschoenen

Als je je skihandschoenen na de laatste skivakantie gewoon achterin de kast hebt gegooid, kunnen ze waarschijnlijk wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Gelukkig hebben sommige skihandschoenen een ‘binnenwant’ die je kunt verwijderen. Vergeet dit niet te doen, voordat je je handschoenen in de wasmachine gooit. Was de handschoenen op een zo laag mogelijk programma en maak bij voorkeur gebruik van een wasmiddel speciaal voor skikleding. Laat je handschoenen vervolgens op een warme plek drogen en hang ze omhoog aan de waslijn. Doe dit met de vingertoppen naar boven, zodat deze niet verstopt kunnen raken door het water. Zijn je handschoenen droog? Dan kun je ze opnieuw behandelen met een speciaal middeltje om ze waterdicht te maken. Doe dit wel alleen aan de buitenkant.

Suède handschoenen

Het schoonmaken van suède handschoenen is het makkelijkst. Hiervoor kun je namelijk gewoon een suèdespray gebruiken. Als je hierna nog steeds vlekken hebt, kun je deze met behulp van een beetje witte azijn verwijderen. Laat de handschoenen vervolgens op kamertemperatuur drogen en ‘leg’ ze op een wasrek, dus hang ze niet op aan knijpers. Trek ze ook niet aan als ze nog vochtig zijn, want dit zorgt ervoor dat de stof uitrekt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN
Beeld | iStock

Ook interessant