Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Handig! Zo maak je zelf een citronellakaars

citronella-diy.jpg

Heerlijk, die warme zomeravonden. Lekker lang buiten zitten en genieten van een zomerse cocktail of een heerlijke barbecue. Eén klein minpuntje. Al die lekkere geurtjes trekken ook behoorlijk wat muggen aan. Een citronellakaars kan dan uitkomst bieden.

Als er iets is, wat muggen heel erg vinden stinken, is het wel citronella. Deze kaarsen werken dan ook goed om de insecten op afstand te houden. En het mooie is: je maakt ze heel gemakkelijk zelf!

Dit heb je nodig

– citronella olie (verkrijgbaar bij natuurwinkels)
– bijenwas, koolzaadwas of sojawas (verkrijgbaar bij natuurwinkels)
– een lont
– lijm
– satéprikker
– een leeg potje
– een pan

Stap 1:

Lijm de onderkant van de lont onderaan het potje waarin je de kaars wilt maken. Het andere uiteinde van de lont (het punt waarop je hem straks aansteekt) kun je eenvoudig rechtop houden door hem om een satéprikker te wikkelen. En deze vervolgens horizontaal op het potje te laten rusten.

Stap 2:

Stop vervolgens wat was in een hittebestendig bakje en laat deze zakken in een pan met heet water, zodat de was au bain-marie wordt verwarmd. De hoeveelheid was is afhankelijk van de grootte van het potje dat je voor de kaars wilt gebruiken. Vul de pan niet met de complete inhoud van de pot. Er moet nog wat ruimte overblijven voor een flinke scheut citronella en of andere geurende oliën. Je kunt zelf de sterkte bepalen door aan de was te ruiken.

Stap 3:

Wanneer alles goed gemengd is, kun je was in het potje gieten. Giet de was langzaam in de pot zodat je een vaste kaars krijgt. Doe je dit te snel, dan krijg je last van luchtbellen. Laat het stokje met de lont op de bovenkant van de pot rusten tot de kaars volledig is uitgehard. Afhankelijk van de dikte, duurt dit zo’n acht uur.

Alternatief

Kun je niet zo lang wachten en heb je nu een muggenafleider nodig? Voeg dan een flinke scheut citronella toe aan een bakje met water en zet deze op je tuintafel, stop een drijvende kaars in de pot en steek deze aan.

Bron| Eigen Huis en Tuin, HLN.be
Beeld| iStock

Ook interessant