null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Handig: zo bouw je je oude ventilator om tot airco

De grootste hitte mag dan tijdelijk uit de lucht zijn, vanaf morgen breken er weer een paar hete dagen aan. Tijd dus om alvast voorzorgsmaatregelen te nemen en je ventilator om te bouwen.

Bood je (oude) ventilator de afgelopen dagen niet genoeg verkoeling? Dan kun je ’m in een paar simpele stappen veranderen in een heuse airconditioning. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een emmer (met deksel), een pvc-buis, een zaag, boormachine, isolatiecontainer, een stanleymes en een koelelement.

Naar de bouwmarkt

Voor isolatiemateriaal en een pvc-buis kun je het best een bezoekje brengen aan de bouwmarkt. Houd er bij het uitkiezen van het isolatiemateriaal rekening mee dat het in de emmer past. Het is namelijk de bedoeling dat het binnen in de emmer koel blijft.

Oude ventilator demonteren

Stap 1. Demonteer eerst je oude ventilator door de standaard er vanaf te halen. Vervolgens houd je alleen het ronde stuk over, dat bevestig je straks boven op de emmer.

Stap 2. Gebruik de voorkant van de ventilator om een cirkel te trekken boven op de deksel van de emmer.

Stap 3. Snijd vervolgens met een stanleymes de cirkel uit de deksel.

Stap 4. Zaag de pvc-buis in drie gelijke stukken.

Stap 5. Stop het isolatiemateriaal in de emmer en boor daarna drie gaten in de emmer en het isolatiemateriaal. De gaten moeten net zo groot worden als de omtrek van de pvc-buis.

Stap 6. Plaats de pvc-buizen in de geboorde gaten. Wanneer er speling is, kun je ze eventueel vastlijmen.

Stap 7. Vervolgens plaats je een koelelement of een fles bevroren water in de emmer.

Stap 8. Bevestig de voorkant van de ventilator boven op de deksel, gebruik eventueel tape om ’m op zijn plaats te houden.

Stap 9. Even testen en de airco is klaar voor gebruik!

Bron| Man Man

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden