Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dus dáárom worden je handdoeken hard als je ze aan de lucht laat drogen

handdoeken-hard.jpg

Nu de temperaturen buiten weer wat aangenamer zijn, is het heerlijk om je was aan de lucht te laten drogen. Nadeel is wel dat je vervolgens met droge en ruwe handdoeken zit. Hoe kan het toch dat je handdoeken nooit zacht zijn als ze aan de lucht gedroogd zijn?

Onderzoekers hebben hier nu eindelijk een verklaring voor gevonden.

Laagje water

Want wat blijkt: nadat je je handdoeken hebt gewassen, blijft er een speciaal laagje water achter op de stof, ook wel bekend als ‘gebonden’ water. Wanneer je je handdoeken aan de lucht laat drogen, wordt dat laagje water opgenomen door de katoenvezels. De katoenvezels plakken aan elkaar en daarom voelt de handdoek harder aan, zo blijkt uit onderzoek.

Lees ook: waarom je je handdoeken beter niet kunt opvouwen

Harde handdoeken voorkomen

Handig om te weten natuurlijk, maar hoe voorkóm je nu dat je handdoeken zo hard aanvoelen? Eén van de bekendste tips is natuurlijk om wasverzachter te gebruiken en je handdoeken in de droger (als je die hebt) te laten drogen. Wat je ook nog kunt proberen, is om minder wasmiddel te gebruiken óf je handdoeken te wassen met een beetje witte azijn of ammoniak. Dit zorgt er namelijk voor dat er geen zeepresten achterblijven op je handdoek, en daarnaast houdt het je wasmachine ook schoon.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Newsscientist
Beeld | iStock

Ook interessant