Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom je nooit je hand op de versnellingspook moet leggen tijdens het rijden

versnellingspook.jpg

Veel mensen die in een handgeschakelde auto rijden, hebben de gewoonte om tussen het schakelen door hun hand te laten rusten op de schakelpook. Niks mis mee zou je denken.

Maar deze handeling is niet bepaald goed voor je auto.

Veiliger

Het kan namelijk extra slijtage aan de versnellingsbak veroorzaken. Specifieker: het zorgt voor extra slijtage aan de tandwielen van de transmissie, waardoor deze eerder aan vervanging toe is. Door je hand er op te houden, kan de schakelvork van de bak tegen de draaiende delen van de bak drukken, met extra slijtage als gevolg.

Mocht je nu twijfelen in hoeverre dit waar is: het advies om niet met je hand op de pook te rijden, is ook terug te vinden in de instructieboekjes van een groot aantal auto’s. Daarnaast is het ook nog eens veiliger om beide handen aan het stuur te houden.

Ook je koppeling niet ingeduwd houden

Als je wilt dat je versnellingsbak lang meegaat, is het belangrijk om ook je koppeling niet ingeduwd te houden wanneer je wacht tot het stoplicht op groen springt. Het ingedrukt houden van de koppeling zorgt namelijk voor constante frictie tussen de koppeling en transmissie, waardoor beide onderdelen eerder slijten. Je kunt het beste de auto in z’n vrij zetten en de koppeling loslaten.

Lees ook: val jij altijd in slaap in de auto? Dit zegt het over je persoonlijkheid

Nog een veelgemaakte fout

Iets wat je ook maar beter niet kunt doen, is met je voet op het koppelingspedaal te blijven drukken terwíjl je rijdt. Dit kan er namelijk toe leiden dat het druklager van de koppeling in contact komt met delen van de koppeling. Dit kan wrijving veroorzaken, terwijl het niet nodig is. En het kan na verloop van tijd ook zorgen voor bijgeluiden en zelfs uitval van de koppeling. Gevaarlijk, en de reparatie daarvan is ook nog eens peperduur. Alleen het koppelingspedaal intrappen als je moet schakelen, dus – waarom zou je het bovendien anders doen?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant