Wanneer je last hebt van haaruitval kan
een haartransplantatie uitkomst bieden. Maar wat houdt een haartransplantatie
nu precies in? En wat voor technieken bestaan er allemaal? Wij leggen het je in
dit artikel uit.
Wat is een haartransplantatie?
Bij een haartransplantatie worden er gezonde haarzakjes uit de haarkrans genomen en geplaatst op de gewenste (kale) plek. Zo krijg je op kalende plekken je eigen haar weer terug. De haargroei die door middel van de haartransplantatie ontstaat, is blijvend. Dit komt doordat de getransplanteerde een andere genetische aanleg hebben dan de haren die zijn uitgevallen: de donorharen uit de haarkrans zijn immuun voor het hormoon ‘DHT’ dat haarverlies veroorzaakt.
Na het uitnemen van de
transplantaten uit het donorgebied, worden er kleine gaatjes gemaakt in de zone
waar de haren teruggeplaatst moeten worden. Dit wordt met kundige precisie
gedaan, zodat de getransplanteerde haren uiteindelijk ook weer een natuurlijke
groeirichting krijgen. Na het maken van de incisies worden de transplantaten
weer teruggeplaatst met behulp van een pincet.
Welke technieken zijn er?
Voor haartransplantaties worden twee verschillende technieken gebruikt, namelijk de FUE haartransplantatie en de FUT haartransplantatie. Het verschil tussen een FUE en FUT techniek zit in de manier waarop de gezonde haarzakjes gewonnen worden. Bij de FUT techniek snijdt de chirurg namelijk een reep hoofdhuid weg, waaruit vervolgens de haarzakjes worden genomen. Bij de FUE techniek gebruiken de hairtechnici een minuscule holle naald met verschillende diameters om de haarzakjes één voor één uit de hoofdhuid te kunnen nemen. Het voordeel aan de FUE techniek is dat er geen zichtbare littekens ontstaan. Bij de FUT techniek wordt echter een deel van de hoofdhuid verwijderd, waardoor er een groot en breed litteken van ca. 20 a 30 cm lang kan achterblijven. Veel klinieken verkiezen daarom de FUE techniek boven de FUT techniek.
Wat zijn de kosten van een
haartransplantatie en krijg je het vergoed?
De kosten van een
haartransplantatie hangen voornamelijk af van de hoeveelheid grafts die in de
hoofdhuid moeten worden ingebracht. Een graft is een haarzakje dat op je hoofd
groeit en waarin één of meerdere haren kunnen groeien. Bij de ene graft zal dit
slechts een enkele haar per haarzakje zijn, terwijl andere grafts soms wel vier
haren bevatten. Bij veel klinieken betaal je per graft, waardoor de prijs dus
afhankelijk is van het aantal grafts die moeten worden ingebracht.
Wat zijn de risico’s van een
haartransplantatie?
Hoewel artsen tegenwoordig erg geoefend zijn in het uitvoeren van haartransplantaties, brengt het toch altijd risico’s met zich mee. Zo kun je bijvoorbeeld allergisch zijn voor het verdovende middel en kun je tijdens de operatie een infectie oplopen. Dermatoloog Loek Habbema laat daarnaast in een interview met de Volkskrant weten dat er onder de huid met het nieuwe haar ook vocht kan ophopen (oedeem), maar dat dit vanzelf wegtrekt.
Ook is er volgens Habbema kans op zenuwbeschadiging. Bij het snijden en prikken kan een zenuw worden geraakt, waardoor een stukje van de hoofdhuid gevoelloos wordt. Dit gebeurt gelukkig zelden en is niet ernstig. Iets wat wél ernstige gevolgen kan hebben, is het beschadigen van een bloedvat onder de huid. Hierdoor kan er een klein stukje van de huid doodgaan (necrose) en kan er een litteken ontstaan. Iets wat ook nog weleens voorkomt is haaruitval. Bij de meeste transplantaties valt al het overgezette haar uit om na enige tijd – voorgoed – terug te keren, maar heel soms blijft het haar weg en is degene die de ingreep heeft ondergaan er niets mee opgeschoten. Het is dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden.