Haardhout kopen? Pas op voor oplichters Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Haardhout kopen? Pas op voor oplichters

Nu alles duurder wordt, zijn we massaal op zoek naar manieren om goedkoper te leven. En dat is iets waar criminelen slim op inspelen. Nu de vraag naar houtpellets en haardhout stijgt, zien criminelen een manier om hier een slaatje uit te slaan.

De politie meldt dat er bij hen, maar ook bij de Fraudehelpdesk, de Consumentenbond en het tv-programma Meldpunt, veel meldingen binnenkomen over oplichting rond de aankoop van haardhout. De politie ziet dat er nu ruim zestig malafide webshops actief zijn. Ze hebben ondertussen ook al meer dan 500 aangiftes ontvangen.

Oplichting bij verkoop haardhout

Met de verhoging van de energieprijzen, stijgt de vraag naar houtpellets en haardhout. Deze zijn makkelijk online te bestellen, iets wat ook massaal gedaan wordt. Volgens de politie zien oplichters hier een verdienmodel in. Ze bieden zogenaamd hout te koop aan, maar wanneer mensen online hout bestellen en betalen, ontvangen ze niets. Ook gaat het soms om particulieren die hout aanbieden, maar uiteindelijk hun belofte niet nakomen.

Maar dat is niet het enige. Soms bestaat het bedrijf waar je bestelt wel degelijk, maar heeft de onderneming zelf geen website. Kwaadwillenden richten dan een website op onder de naam van dat bedrijf, waarop ze vervolgens haardhout of pelletkorrels aanbieden.

Malafide webshop herkennen

Hoe weet je of je te maken hebt met een echt bedrijf of een oplichter? Het verschil is soms lastig te zien. Volgens Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) is het goed om vooral te letten op de slecht vertaalde teksten en de namen van niet bestaande teksten. Van der Linden ziet bijvoorbeeld namen als ‘gecomprimeerd logboek’, ‘samengeperst houten logboeken’, ‘verdichte nachtstammen’ en ‘lang houdbaar nachthout’ langskomen. Twijfel je of een website te vertrouwen is? Dan kun je in deze lijst van de politie kijken, waar alle bekende malafide handelspartijen staan.

Verder is het goed om altijd te controleren of een webshop betrouwbaar is, voordat je een bestelling doet. Controleer waar het bedrijf gevestigd is en of je ze telefonisch kunt bereiken. Zoek ook naar informatie over het retourbeleid. Als dat niet te vinden is, kun je beter een andere website kiezen. Heb je toch iets gekocht bij een nepwebshop? Dan kun je aangifte doen bij de politie. Alleen dan kunnen zij de website uit de lucht laten halen.

Bron | Radar, Politie

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden