null Beeld

Haak mee met Dennis (40): gratis patroon voor een geluksklavertje

Een man met een bijzondere passie voor... haken. Dennis van den Brink (40) is fervent haker en heeft inmiddels een aantal boeken met de leukste haakpatronen op zijn naam staan. Speciaal voor Margriet deelt hij het patroon van een geluks klavertje vier. Haak je ook in?

null Beeld
null Beeld

Dennis van den Brink (40) is van huis uit grafisch vormgever. Maar hij heeft nog een bijzondere passie: haken. Zijn creaties deelde hij op Instagram en al snel werd hij benaderd door een uitgeverij. Zo ontstond zijn site Dendennis. Nu verschijnt zijn zesde boek met haakpatronen: Geluk & vriendjes. Tijd voor een paar vragen aan Dennis. (Het patroon voor het klavertjevier vind je onder het interview).

Haken, hoe ben je daar ooit mee begonnen?

"Ik heb een behoorlijk drukke baan, waarvoor ik veel achter de computer zit. Het is wel een creatieve baan, maar de creativiteit wordt te vaak gerealiseerd door een computer. Ik wilde weer iets met mijn handen maken. Na verschillende hobby's, zoals origami, tekenen en schilderen, kwam ik uiteindelijk via een vriendin in contact met het haken van knuffels. Ik was direct verkocht. Haken is een ontzettend fijne bezigheid waar je helemaal mee tot rust kunt komen. En je kunt er dan ook nog eens mooie en leuke dingen mee maken. Ideaal dus."

'Sommige mensen kijken me raar aan als ik in het openbaar haak. Dat zijn meestal mannen, vrouwen komen vaak naast me zitten en gaan een leuk gesprek aan'

Je bent man en je haakt. Hoe wordt daar meestal op gereageerd?

Lachend: "Dit is echt de standaardvraag. En aan de ene kant kan ik het begrijpen dat iedereen daar nieuwsgierig naar is, maar aan de andere kant: waarom zou het raar zijn dat een man haakt? Er zijn zo veel mannen met hobby's, óók handwerk hobby's. Denk aan modelbouw, werken met hout... Waarom zou haken anders zijn? Het is soms frustrerend om te horen dat er een soort stereotype beeld bestaat dat haken alleen door oudere dames gedaan wordt. Misschien is dat het beeld dat mensen vroeger hadden, maar dat is allang achterhaald. Haken is echt een van de hipste handwerktechnieken die er momenteel zijn. Je kunt er alles mee maken. En ja, sommige mensen kijken me raar aan als ik in het openbaar haak. Dat zijn meestal mannen. Vrouwen komen vaak naast me zitten en gaan een leuk gesprek aan."

Wat is er zo leuk aan haken?

"Ik vind het fantastisch dat ik, door middel van ontspanning, al mijn maffe fantasieën tot leven kan brengen. Het is zo gaaf om een idee in je hoofd opeens tastbaar en driedimensionaal vast te kunnen houden. Daarnaast is de online haakgemeenschap een zeer prettige plek om rond te neuzen. Iedereen inspireert elkaar en staat altijd klaar voor hulp. Het is natuurlijk ook mooi dat ik een idee kan omzetten in een patroon, waarmee ik vervolgens anderen heel blij kan maken. De haak(st)ers gaan dan mijn patronen haken en maken anderen weer blij met hun gehaakte creaties. En daar word ik dan weer blij van."

Kan iedereen haken?

"Oh ja, dat zeker! Ik ben ervan overtuigd dat iedereen dit kan. Het is niet moeilijk. Het enige wat je moet hebben, is geduld. Zeker in de eerste periode. Maar dat is volgens mij met elke handwerktechniek: je moet het even in de vingers krijgen. Daarna werkt het alleen maar verslavend."

Wat is je gouden haaktip?

"Oeh... dat is een lastige. Probeer ervan te genieten, zie het als ontspanning en geef niet te snel op. Stop niet na een paar mislukte projectjes, maar probeer het nogmaals. En een gouden tip voor als je een patroon volgt: lees het patroon goed en zorg ervoor dat je de draad niet kwijtraakt. Houd netjes je toeren bij, door middel van een draadje of toerenteller."

null Beeld

Hier kun je het patroon van dit leuke geluks klavertje vier downloaden.

Lees ook

Bekijk ook

Zo krijg je een avocado in tien minuten rijp.

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden