Afval scheiden uitleg Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Groen, grijs, papier: zó hoor je afval te scheiden

Van een gebroken wijnglas tot een vette pizzadoos: wat moet er nou ook alweer bij het oud papier, wat mag er in de groenbak, wat hoort er in de glasbak, wat kan bij het plastic en wat blijft er over voor de grijze bak met restafval? We delen een handig overzicht voor het scheiden van je afval.

Voor het milieu is het goed om afval zoveel mogelijk te scheiden, maar hoe doe je het goed?

Afval scheiden

Een pizzadoos is van karton, maar toch mag ‘ie niet altijd bij het oud papier. En wat moet je doen met een een gebroken wijnglas? Mag een plastic bordje bij het plastic? En wat hoort niet in de groenbak? Afval scheiden heeft een paar haken en ogen, en daarom hebben we een paar twijfelgevallen voor je op een rijtje gezet.

Wel bij het oud papier

In de oud papier bak moet papier. Klinkt simpel, maar lang niet al het oud papier bestaat alleen maar uit papier. Zo zit er in een envelop vaak een plastic venster, op een kassabon nog inkt en in de oude krant nog nietjes. Toch mag dit allemaal bij het oud papier. Vroeger waren kassabonnen een uitzondering, maar omdat er geen schadelijke stoffen meer in mogen zitten, mag dit tegenwoordig ook bij het oud papier. Net als kranten, kartonnen dozen, papieren, cadeaupapier, enveloppen en folders zonder plastic. Ook als daar een nietje of een stuk plakband op zit. In de papierfabriek komen die onderdelen namelijk los, waardoor het papier toch goed gerecycled kan worden.

Niet bij het oud papier

De belangrijkste regel is dat oud papier schoon en droog moet zijn. Een vettige pizzadoos of een vieze taartdoos mag dus niet bij het oud papier, maar moet bij het restafval. Ook producten als koffiebekers, keukenpapier, wc-papier en zakdoeken mogen allemaal niet bij het oud papier. En pakken sap met een coating aan de binnenkant, fotopapier, geplastificeerd papier en karton, luciferdoosjes, bakpapier, behang en enveloppen met bubbel plastic aan de binnenkant mogen niet in de papierbak.

Wel in de groen bak

Groente-, fruit, bloemen, planten en fijn tuinafval mogen in de groenbak. Net als andere etensresten, inclusief botjes en graten. Verder kan je hier ook strooisels van kleine knaagdieren, zoals hooi en zaagsel, inclusief de uitwerpselen in kwijt en mag je losse thee, theezakjes, koffiepads en koffiedik in de groenbak gooien. En ook keukenpapier met voedingsresten behoort, net als andere ongekleurde en onbedrukte papieren servetten en tissues, tot gft afval.

Niet in de groenbak

Hoewel tissues en de ontlasting van kleine knaagdieren wel in de groenbak mogen, zijn luiers en incontinentiemateriaal niet toegestaan (volgens Milieu Centraal mag dat ook niet als dat wel op de verpakking staat). Ook koffiecups behoren tot restafval. Veder zijn kattenbakvulling, vogelkooizand en dode dieren ook niet voor de groenbak bedoeld en mogen tabak, as, peuken, kauwgom en verpakkingsmaterialen, timmerhout, balken, potten, stenen en metaal hier ook niet in.

Wel in de glasbak

Ook bij glas lijkt het zo simpel, dat moet in de glasbak. Maar ook daar zitten een paar haken en ogen aan. Glazen potten en flessen, ook wel verpakkingsglas, horen alleen in de glasbak. Dit gaat zowel om glas waar voeding of drank inzat als parfumflesjes en cosmetica. Daarnaast mag je kleine restjes in potjes en flesjes gewoon laten zitten en mogen de deksel ook mee de glasbak in.

Niet in de glasbak

Drinkglazen, wijnglazen, schalen, vuurvast glas, kristal, spiegels en vensterglas mogen niet in de glasbak, maar horen bij het restafval. Deze hebben een andere smelttemperatuur, waardoor ze problemen geven bij het recyclen van glas.

Wel bij plastic

Plastic verpakkingen mag je vaak samen met drinkpakken, metalen verpakkingen (zoals lege blikjes) en plasticfolie met een metaallaagje (zoals chipszakken) in de plastic bak gooien. Een plastic verpakking hoeft niet schoon te zijn, maar wel leeg. Zit ergens een aluminium deksel op? Haal deze er dan af en gooi deze los in de bak. Soms heb je een doorzichtige vuilniszak nodig voor dit afval.

Niet bij plastic

Plastic dat geen verpakking is mag niet bij het plastic. Dit zijn bijvoorbeeld plastic borden en bekers, speelgoed of grote plastic spullen. Klein plastic materiaal kan bij het restafval en groot afval, zoals plastic tuinstoelen, mogen naar de milieustraat. Ook piepschuim (zoals vulling van dozen of fastfood verpakkingen) netjes om groente of fruit, PVC, plastic plantenpotjes, bio plastic en verpakkingen groter dan 5 liter mogen niet bij het plastic, maar kun je bij het restafval weggooien.

Het restafval

Al het afval dat je niet kunt scheiden, behoort tot de grijze bak. Twijfel je of je iets in een aparte bak mag doen? Dan raadt Milieu Centraal aan om voor de zekerheid voor het restafval te kiezen. Daarnaast kun je via hun Afvalscheidingswijzer opzoeken welk afval waar mag. Soms wordt restafval nog gescheiden, maar het grootste gedeelte wordt verbrand.

Het is het beste voor het milieu om je afval zoveel mogelijk te scheiden, maar het kan voor het restafval geen kwaad als je het klokhuis van een appel per ongeluk bij het restafval gooit in plaats van de groenbak. Dingen die echt niet bij het restafval mogen zijn klein chemisch afval, grof vuil, grote stukken plastic, hout of vloedbedekking, stenen, puin, ander bouwafval en asbest.

Bron | Quest, Milieu Centraal

Maryse De BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden