Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Kun je de griep en het coronavirus ook tegelijkertijd krijgen?

kun-je-de-griep-en-het-coronavirus-ook-tegelijkertijd-krijgen.jpg

Hoewel we nog midden in de coronacrisis zitten, zou het zomaar kunnen dat we er straks ook nog een griepepidemie bovenop krijgen. Maar is dit nu extra gevaarlijk? Kun je bijvoorbeeld de griep en het coronavirus tegelijkertijd krijgen?

Wij leggen het je hier uit.

Kun je de griep en het coronavirus tegelijkertijd krijgen?

Volgens dokter Adrian Burrowes, arts in Florida, is het zeker mogelijk dat je de griep en het coronavirus tegelijkertijd krijgt. “Je kunt zeker griep en Covid-19 tegelijk krijgen en dat kan catastrofaal zijn voor je imuunsysteem,” zo vertelt hij in een interview met CNN. Epidemioloog dokter Seema Yasmin is het met hem eens. “Sterker nog, als je geinfecteerd bent met het ene virus, ben je vermoedelijk nóg kwetsbaarder voor het andere. Als je het griepvirus onder de leden hebt, dan verzwakt dat namelijk je lichaam. De verdediging van je lichaam wordt minder, waardoor een tweede virus makkelijker binnenkomt.”

Lees ook: Onderzoek: ‘Immuunsysteem vrouwen pakt coronavirus effectiever aan’

Lange termijnschade aan organen

Zowel het coronavirus als de griep kunnen schade veroorzaken aan allerlei organen. “Als je beide ziektes tegelijk hebt, wordt de kans groter op lange termijnschade aan organen als de longen en het hart,” zo vertelt dokter Michael Matthay, geneeskundeprofessor aan de universiteit van California. Het is echter nog onduidelijk hoeveel zwaarder het precies is om beide virussen tegelijk te krijgen en wat de gevolgen op termijn zijn. Daarvoor is Covid-19 nog te nieuw. “Maar de twee virussen samen kunnen zeker meer schade aanrichten in de longen en meer luchtwegproblemen veroorzaken,” aldus Matthay.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Bron | CNN
Beeld | iStock

Ook interessant