Grensoverschrijdend gedrag: dit is wat een vertrouwenspersoon doet
We horen er de laatste tijd steeds meer over: ongewenst en grensoverschrijdend gedrag. Een veelgehoorde reactie is dat slachtoffers hun mond open moeten trekken en hun verhaal moeten vertellen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe pak je dat eigenlijk aan?
Een veilige werkomgeving is belangrijk. Daarom zijn werkgevers via de Arbowet wettelijk verplicht om ongewenst gedrag op de werkvloer te voorkomen. Toch horen we de laatste tijd steeds vaker over ongewenste situaties op de werkvloer, die nu naar buiten komen. In die berichtgeving komt ook vaak de vertrouwenspersoon naar voren, maar wat doet hij of zij eigenlijk?
Waarom een vertrouwenspersoon?
Krijg je te maken met grensoverschrijdend gedrag en wil je hierover met iemand in gesprek? Dan kun je naar een vertrouwenspersoon toegaan. Diegene kan jou helpen en begeleiden bij het aankaarten van dit probleem. Zeker als je niet precies weet hoe je dit intern wil of kunt aanpakken, kan het fijn zijn om met een vertrouwenspersoon in gesprek te gaan. Dan kun je er met iemand over praten en rustig nadenken of je een officiële klacht wil indienen, of het probleem op een andere manier wil aanpakken.
Wat doet een vertrouwenspersoon?
Een vertrouwenspersoon speelt in bedrijven en organisaties een belangrijke rol bij grensoverschrijdend gedrag. Als je het lastig vindt om ongewenst gedrag te bespreken, is een vertrouwenspersoon laagdrempeliger. Je leidinggevende hoeft hiervoor niet ingelicht te worden, wat betekent dat ook zaken over hem of haar in vertrouwen besproken kunnen worden. De vertrouwenspersoon kijkt vervolgens samen met jou naar het probleem en wat er al gedaan is om dit op te lossen, om daarna te kijken naar de vervolgstappen. Alles wat besproken wordt, is geheim en valt onder het beroepsgeheim van de vertrouwenspersoon.
Volgens de Nederlandse arbeidsinspectie heeft een vertrouwenspersoon een aantal taken:
- Hulp en advies geven aan werknemers die zijn lastiggevallen
- Uitzoeken of het mogelijk is om in de informele sfeer tot een oplossing te komen. Lukt dit niet? Dan informeert de vertrouwenspersoon de werknemer die lastiggevallen is over andere mogelijkheden die er zijn, zoals klachtenprocedures
- Helpen als het slachtoffer naar de klachtencommissie of leidinggevende wil stappen met het verhaal
- Slachtoffers doorverwijzen naar andere hulpverleners, bijvoorbeeld een mediator
- Voorlichting geven over de aanpak van grensoverschrijdend gedrag en leidinggevenden en managers adviseren en ondersteunen om ongewenst gedrag te voorkomen
Een interne of externe vertrouwenspersoon
Wil je in gesprek gaan met een vertrouwenspersoon? Dan is het goed om te weten dat er meerdere opties zijn en dat vertrouwenspersonen zowel intern als extern te vinden zijn. Vaak wordt er gekozen voor een interne vertrouwenspersoon. Deze kent het bedrijf en de werknemers en is dus ook al gewend om het aanspreekpunt te zijn bij problemen. Een externe vertrouwenspersoon is daarentegen onafhankelijk en objectief. Hierbij spelen geen bedrijfsbelangen mee, omdat er geen binding is met de organisatie.
Werk je als zzp’er of freelancer en krijg je bij één van je opdrachtgevers te maken met grensoverschrijdend gedrag? Dan kan het spannend zijn om je opdrachtgever direct te benaderen en het aan te kaarten. Ook dan kan een externe vertrouwenspersoon een goed alternatief zijn, omdat deze van buitenaf mee kan kijken. Deze is niet in dienst van een bedrijf en kan dus op een onafhankelijke manier naar jou luisteren en zoeken naar oplossing.
Grensoverschrijdend gedrag melden bij de huisarts
Wil je het niet melden bij een vertrouwenspersoon, omdat je bijvoorbeeld liever niet met iemand in gesprek gaat die je niet kent? Dan kun je ook altijd naar de huisarts toe voor advies. Waarschijnlijk is dit iemand die je beter kent. Ook als je niet zeker weet waar je terechtkunt, is de huisarts een goed begin. Hij of zij kan je doorverwijzen naar de juiste instantie.
Bron | Nederlandse Arbeidsinspectie, Radar, Arboned