null Beeld

Grappig: deze merknamen zijn eigenlijk afkortingen

Van Aldi tot SPAR en van Brinta tot Conimex. Veel merknamen zijn voor ons zo gewoon dat we eigenlijk helemaal niet weten waar ze vandaan komen. En grappig genoeg blijken de meeste merknamen niet zomaar een verzonnen naam, maar afkortingen of samentrekkingen van namen.

We hebben een paar van de bekendste merknamen en de betekenis van hun afkortingen voor je op een rijtje gezet.

SPAR

Logisch dat je bij het logo en de naam van supermarktketen SPAR meteen aan een dennenboom moet denken. Toch heeft het daar eigenlijk maar weinig mee te maken. De SPAR staat namelijk voor Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig.

Aldi

Ook Aldi is niet zomaar een samenstelling van letters. Deze Duitse keten kwam voort uit de discountwinkel van de moeder van Karl en Theo Albrecht. Aldi bestaat dus uit een samentrekking van Albrecht en Discount.

Etos

Ook de welbekende drogisterij Etos is eigenlijk een afkorting. Dit staat voor Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking.

HEMA

En hetzelfde geldt voor Nederlands trots: HEMA. Dit staat voor Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam.

Wibra

En in het rijtje met merknamen die eigenlijk afkortingen zijn hoort ook Wibra thuis. Johannes Wierdsma combineerde zijn eigen achternaam met Braam, de achternaam van zijn vrouw, toen hij deze winkel van zijn schoonouders overnam.

Haribo

Ook Haribo staat ergens voor, het is namelijk een combinatie van de eerste twee letters van de naam van de oprichter en zijn woonplaats. Namelijk Hans Riegel uit Bonn. Zo simpel kan het bedenken van merknamen dus zijn.

Venz

Chocoladefabrikant Venz is afkomstig van Hendrik de Vries en is eigenlijk een afkorting voor de Vries En Zonen.

KING

Hoewel velen bij het pepermuntmerk KING moeten denken aan het koningshuis, zeker door het logo met een kroontje, heeft het hier toch niks mee te maken. Het staat namelijk voor Kwaliteit In Niets Geëvenaard.

Lees ook: Wát? De bekende snoepsleutels blijken helemaal geen sleutels te zijn

Mora

Mmm van Mora, deze snackfabrikant kwam met deze merknaam door de achternamen van zichzelf en zijn vrouw te combineren. Het stamt dus af van Mourmans en Ramakers.

Febo

Ook snackketen Febo is niet zomaar een verzonnen merknaam, het is namelijk een afkorting voor de Ferdinand Bolstraat. Deze is ontstaan omdat deze oorspronkelijke bakkerij in deze straat in Amsterdam zou komen. Pas later vestigde zij zich op de Ferdinand Bolstraat en werd het een snackbar.

Andrélon

Dit shampoomerk roept misschien iets Frans op door de naam, toch komt oprichter André gewoon uit Bodegraven en combineerde hij zijn naam met de eerste letters van zijn vrouw Lonneke. Al gaat er ook een theorie rond dat ‘lon’ eigenlijk afkomstig is van kapsalon. André was namelijk kapper.

Bol.com

Deze beroemde webwinkel dankt zijn naam aan het Duitse mediaconcern Bertelsmann AG. De O en de L staan voor Online.

Brinta

Een van de meest bekende merknamen in de categorie ontbijtgranen is wederom een afkorting. Brinta staat namelijk voor Breakfast Instant Tarwe.

Conimex

Deze exotische naam verliest eigenlijk al zijn charme als je de betekenis weet, want ook dit blijkt gewoon een afkorting te zijn. Namelijk: Conserveren, Import en Export.

Duo Penotti

Niet zo gek als je deze naam een tikkeltje Italiaans uitspreekt. Toch is ook deze naam niet zo heel spannend als ‘ie doet vermoeden. Het staat namelijk voor Peeters Noten Industrie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest, Welingelichte Kringen

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden