Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Grappig: blijkbaar lijken we écht op onze naam

Hoor je de naam Marloes, dan heb je waarschijnlijk meteen een bepaald beeld in je hoofd. Zo kun je bij iedere naam een omschrijving bedenken. Nu blijkt uit een studie dat deze beelden vaak echt kloppen. Hoe kan dat?

In het onderzoek uit de Journal of Personality and Social Psychology staat dat we inmiddels weten dat vooroordelen beïnvloed worden door uiterlijk. Maar kan het ook andersom? Ja, is het antwoord van de wetenschappers.

We lijken op onze naam

Het uitgangspunt van de studie was dat onze naam een sociale verwachting creëert wanneer het aankomt op ons uiterlijk. In acht experimenten kregen mensen vijf foto’s en vijf namen te zien. De bedoeling was dat de deelnemers het gezicht aan de juiste naam moesten koppelen. En wat blijkt? Onze namen zeggen écht iets over ons uiterlijk. Het is dus helemaal niet zo vreemd om over iemand te zeggen: "Dat is nou een échte Henk."

Stereotypes

De deelnemers van het onderzoek wisten meer matches te creëren dan verwacht. Het toevalpercentage bij vijf foto’s is 20 procent, maar de deelnemers hadden meer dan 35 procent van de matches goed. Deze resultaten suggereren dat we ons uiterlijk aanpassen aan het stereotype dat rond onze naam hangt. Heet je dus Gerda, dan pas je je onbewust aan aan de verwachting die mensen hebben bij de naam Gerda.

Cultuurgebonden

De studie ontdekte ook dat dit experiment niet werkt tussen verschillende landen. Iemand uit Turkije vormt zich geen goed beeld bij de namen Piet, Jan en Kees, en hetzelfde geldt andersom. Omdat we buitenlandse namen minder vaak tegenkomen in het dagelijks leven, heeft ons brein nog geen gezicht gevormd bij een bepaalde Spaanse of Russische naam. De stereotypes zijn dus echt cultuurgebonden.

En, vind jij dat jouw gezicht bij je naam past?

Bron | Bedrock

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden