Graadje lager: kabinet adviseert de thermostaat op déze temperatuur te zetten
Dat de energieprijzen sterk stijgen vanwege de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland, dat hoeven we je vast niet meer te vertellen. Daarom is er de laatste tijd extra veel aandacht voor energiebesparing. Ook vanuit de overheid. Het kabinet adviseert huishoudens vanaf nu om de thermostaat op 19 graden te zetten.
Trek maar een extra trui uit de kast en doe dikke sokken aan: zó kun je besparen op de energierekening.
Kabinet adviseert: zet de thermostaat op 19 graden
Energie besparen is niet alleen belangrijk om ons minder afhankelijk te maken van het gas uit Rusland, maar het is daarnaast ook goed voor het klimaat én de portemonnee. Om energiebesparing meer aandacht te geven is het kabinet de campagne ‘Zet de knop om’ gestart, met als doel om huishoudens en ondernemers praktische tips te geven. Zo adviseert het kabinet om de thermostaat voortaan op 19 graden te zetten en ’s nachts op 15 graden. Andere praktische tips uit de campagne zijn korter douchen en in de zomer ruimtes minder koelen. Om alvast het goede voorbeeld te geven wordt de gemiddelde temperatuur van 200 kantoren van de Rijksoverheid verlaagd van 21 graden naar 19 graden. En ook in de zomer worden deze kantoorpanden minder gekoeld dan normaal.
Compensatie voor mensen met lagere inkomens
Daarnaast heeft het kabinet gemeenten de garantie gegeven dat zij genoeg geld krijgen om aan mensen met lagere inkomens 800 euro uit te keren om de energierekening te kunnen betalen. Dit geldt voor mensen die rond moeten komen van maximaal 120 procent van het sociaal minimumbedrag. Eerder bleek dat sommige gemeentes huiverig waren om dit bedrag uit te keren, omdat ze bang waren dat ze dit zonder garantie van het kabinet uit eigen zak moesten betalen.
Meer isoleren
Naast praktische tips op het gebied van energiebesparing wordt ook een Nationaal Isolatieprogramma gestart. Dat houdt in dat er tot 2030 zo’n 2.5 miljoen woningen moeten worden geïsoleerd. Hierbij moeten zowel huur- als koopwoningen worden aangepakt en wordt er met name gefocust op slecht geïsoleerde woningen, met de labels E, F en G. Er is ook een subsidieregelingen waar huiseigenaren gebruik van kunnen maken en voor mensen met een laag inkomen komen er financieringen met aantrekkelijke voorwaarden.
Bron | RTL Nieuws, NOS