Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zo houd je die goede voornemens voor 2020 wél vol

goede-voornemens-volhouden.jpg

Het is weer tijd voor goed voornemens. Reflecteren en nieuwe plannen maken voor het komende jaar. Toch kunnen we ons altijd maar lastig aan die goede voornemens houden.

Waarschijnlijk omdat we veel te veel van onszelf vragen. We geven tips hoe je voornemens kunt maken die je wél waar kunt maken.

Populaire goede voornemens

Afvallen, geld besparen, vaker sporten, stoppen met roken, gezonder eten… Deze voornemens komen je vast bekend voor. Het zijn ook niet voor niets de meeste populaire voornemens die ieder jaar weer door miljoenen mensen ter wereld gemaakt worden. Toch voelen deze doelen vaak intimiderend en gooien we er na de eerste weken alweer het bijltje bij neer. Volgend jaar beter, denken we dan. Zonde, want je kunt ook dít jaar de beste versie van jezelf worden. Alleen kun je het dan beter iets anders aanpakken.

Zo houd je die goede voornemens wél vol

Onze voornemens mislukken vaak omdat we ze zo groot maken. Met de onderstaande tips, lijken goede voornemens een stuk minder eng en zijn ze makkelijker te behalen.

1. Vertel de mensen in je omgeving over je doelen
Zodat ze je kunnen steunen en motiveren. Als je zelf weinig discipline hebt, kun je hen ook vragen om je te helpen en je erop aan te spreken wanneer je van je doelen afwijkt (en dan niet boos worden wanneer ze dat ook echt doen, hè).

2. Wees realistisch in de doelen die je wilt behalen
Als je maat 42 hebt en als doel hebt gesteld dat je binnen een jaar naar maat 36 wil, dan is de kans klein dat dit lukt en voel je je alleen maar gefrustreerd. Terwijl het juist motiveert wanneer je doelen stelt die je wél kunt behalen.

3. Breek je doelen op in kleinere doelen, zodat ze minder intimiderend zijn
In plaats van volledig stoppen met roken, kun je ook eerst proberen van een pakje per dag naar een half pakje te gaan. Heb je dit doel gehaald? Ga dan nogmaals voor de helft, tot je helemaal niet meer rookt.

4. Wees blij met iedere stap die je zet
En zorg ervoor dat je die stappen viert!

5. Heb geduld
Wees niet teleurgesteld wanneer het niet in een keer goed gaat. De aanhouder wint.

Voornemens voor jezelf

Als je het zelfs met deze tips nog lastig blijft vinden om bepaalde doelen te halen, kun je ook eens anders naar je voornemens kijken. Veel mensen maken goede voornemens die alleen over henzelf gaan, zoals afvallen en stoppen met roken. Maar wat nu als je eens goede voornemens voor jezelf jegens anderen maakt, die je een goed gevoel geven? Dan zijn ze een stuk makkelijker te behalen.

Voornemens voor anderen

Zo kun je je bijvoorbeeld voornemen meer aandacht te besteden aan de mensen om je heen. Neem je voor vaker complimentjes uit te delen, meer open te staan voor nieuwe vriendschappen en vaker bij je moeder langs te gaan. Iets aardigs voor een ander doen, geeft je waarschijnlijk een groter geluksgevoel dan die kilo minder zal doen.

Voornemens voor het milieu

Ook zijn er steeds meer mensen die zich voornemen milieubewuster en duurzamer te leven. Zo kun je je voornemen beter je afval te scheiden, minder plastic te verbruiken, minder afval te produceren, vaker de fiets te pakken en minder voedsel te verspillen. Dit zijn allemaal haalbare doelen waarmee je ook nog eens je steentje bijdraagt aan een betere wereld.

Afstrepen op de bucketlist

Zie je die goede voornemens helemaal niet zitten (en waarom zou je? Je bent goed zoals je bent), maar wil je er wel een knaljaar van maken? Dan kun je altijd nog een bucketlist maken in plaats van goede voornemens. Maak een lijstje met alle dingen die je nog heel graag wilt doen, en maak 2020 het jaar waarin je deze gaat afstrepen. Boeken die je wilt lezen, recepten die je wilt proberen, plaatsen die je wilt bezoeken… Alpaca’s knuffelen, diepzeeduiken, een huisdier adopteren: alles is mogelijk.

Bron | Calmmoment.nl, Harper’s Bazaar
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant