bijzondere verschijning lucht Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Goed opletten: dit weekend zie je déze bijzondere verschijning in de lucht

Als je dit weekend naar de sterrenhemel kijkt, kun je zomaar een bijzondere verschijning zien. De planeten Venus en Jupiter staan namelijk heel ‘dicht bij elkaar’. Althans, dat lijkt zo vanaf de aarde.

En dat moment wil je niet missen, want de eerstvolgende keer dat het gebeurt, is pas in 2039.

‘Botsing’ Venus en Jupiter

Wie vannacht of morgennacht naar de hemel kijkt, kan zomaar getuige zijn van een heel bijzonder moment. Venus en Jupiter zullen elkaar namelijk ‘bijna aanraken’. Hoewel het voor ons lijkt alsof de twee planeten vlak naast elkaar staan, zitten er nog steeds honderden miljoenen kilometers tussen. Waarom Venus en Jupiter dit weekend zo ‘dicht bij elkaar’ staan? Dat komt doordat Venus maar 243 dagen nodig heeft om rond de aarde te draaien en Jupiter maar liefst 4.332 dagen. De planeten staan daardoor nooit op dezelfde positie ten opzichte van elkaar.

Twee lichte plekjes

Het komt wel vaker voor dat planeten heel dichtbij elkaar lijken te staan, maar dit keer lijkt het nóg dichterbij. Om de ‘botsing’ tussen Venus en Jupiter te spotten, moet je goed naar de zuidoostelijke horizon turen. Als je goed kijkt, zie je daar vlak naast elkaar twee lichte plekjes. Leuk om te weten: Venus is een stuk helderder dan Jupiter. Het weer moet ook meehelpen: bij bewolking is de verschijning minder goed te zien. De komende dagen bewegen de planeten weer verder uit elkaar.

Bron | NOS, Scientias

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden