lichtende nachtwolken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Goed opletten: de komende nachten zie je dít bijzondere verschijnsel in de lucht

Wil je een bijzonder en zeldzaam lichtverschijnsel zien? Kijk de komende nachten dan even omhoog. De kans is namelijk groot dat je in de lucht lichtende nachtwolken ziet.

Wat dat precies zijn, leggen we uit.

Lichtende nachtwolken

Als je de komende avonden en nachten naar de sterrenhemel kijkt, spot je waarschijnlijk iets bijzonders: lichtende nachtwolken. In de lucht zijn dan zilverblauwe, streperige wolken te zien. De wolken bevinden zich een stuk hoger dan ‘normale’ wolken: op ongeveer 80 kilometer hoogte. Als het op die hoogte koud genoeg is, ontstaat er een laagje ijs op de stofdeeltjes van wolken. Wanneer het zonlicht achter de horizon staat, weerkaatst het ijslaagje het licht en worden de wolken van onderaf verlicht. Zodra de zon helemaal onder is, verdwijnen de lichtende nachtwolken weer. Omdat het op zulke grote hoogte vaak hard waait, lijkt het alsof de wolken ‘dansen’.

Juiste omstandigheden

In noordelijke landen zie je dit verschijnsel vaker, maar in Nederland is het een stuk zeldzamer. Als je ze kunt bewonderen, is dat meestal tussen juni en half juli, rond de langste dag van het jaar. Maar wel alleen onder de juiste omstandigheden: de lucht moet helder zijn. Wil je de lichtende nachtwolken spotten? Zoek dan een plek met vrij uitzicht naar het noorden, dan is de kans het grootst. De wolken zijn een uur tot anderhalf uur na zonsondergang te zien.

Bron | AD, Weeronline

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden