Margriet logo
10 minuten hardlopen voor goed humeur Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Goed om te weten: zoveel minuten hardlopen zorgt al voor een goed humeur

Kan je humeur wel een oppepper gebruiken? Dan heb je misschien wel eens gehoord dat een beetje frisse lucht en lichaamsbeweging wonderen doen. Heb je ook daar weinig zin in? Dan hebben we goed nieuws. Volgens onderzoek hoef je namelijk maar kort te hardlopen voor een goed humeur.

Trek de hardloopschoenen maar uit de kast: zó klein hoeft je rondje rennen maar te zijn.

Zoveel minuten moet hardlopen zorgt al voor een goed humeur

Ben je niet zo dol op hardlopen? Geen zorgen. Uit een onderzoek gepubliceerd in Scientific Reports blijkt namelijk dat je maar 10 minuten hoeft te hardlopen voor een goed humeur. Dit zou al een significant effect hebben op je hersenen om je emotieregulatie en je mentale functies die helpen bij opletten, multitasken, plannen en onthouden te verbeteren. Volgens Hideaki Soya, professor bij het Laboratory of Exercise Biochemistry and Neuroendocrinology aan de University of Tsukuba in Japan, bleek hardlopen voor een aanzienlijke verbetering in het functioneren en de emoties van de deelnemers aan het onderzoek te zorgen. Hardlopen zou een bepaald hersengebied genaamd de bilaterale prefrontale cortex stimuleren, wat direct voor een verandering zorgt in neurotransmitters zoals dopamine en noradrenaline.

Werkt dit alleen bij hardlopen?

Ben je geen fan van hardlopen? Dan vraag je je misschien af of je met 10 minuten een andere sport beoefenen ook een goed humeur krijgt, of dat dit alleen voor hardlopen werkt. Volgens Soya zou het wellicht ook bij andere sporten kunnen werken, maar heeft hardlopen wel iets bijzonders. Hierbij heb gebruik je je hele lichaam, waarbij je meer coördinatie en balans nodig hebt dan bij andere sporten. Zo heb je bij fietsen bijvoorbeeld minder te maken met het eigen gewicht dat je meedraagt en is je coördinatie ook minder belangrijk dan bij hardlopen.

Lees ook: Niet dol op sporten? Blijkbaar hangt het af van je persoonlijkheid

Eén keer is al voldoende

Dit is niet het eerste onderzoek naar het verband tussen een goed humeur en hardlopen. Uit een review van 116 onderzoeken bleek bijvoorbeeld ook dat rennen je humeur al kan verbeteren als je dit slecht één keer doet. Je hoeft dus echt niet elke dag minimaal 10 minuten te hardlopen voor een goed humeur. Ook bij de eerste keer dat je gaat rennen of wanneer je na lange tijd weer eens de hardloopschoenen aantrekt, kan dit je heel snel dat fijne gevoel geven. Of je dus regelmatig loopt of dit sporadisch doet maakt in principe niet zoveel uit.

Volgens Soya zou het wel mogelijk zijn dat hoe langer je loopt, hoe groter effect het zou hebben op je humeur. Dit omdat het dan ook andere hersengebieden zou kunnen stimuleren die een positief effect kunnen hebben.

Bron | Women’s Health, Runners World
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden