Margriet logo
Goed om te weten: binnenkort kun je met je bankpas inchecken bij de trein Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Goed om te weten: binnenkort kun je met je bankpas inchecken bij de trein

Vind je treinreizen met de OV-chipkaart ingewikkeld? Je moet saldo opladen, er zijn opties voor korting en abonnementen en ben hem misschien weleens verloren. Dat kan makkelijker: vanaf dinsdag 31 januari kun je door het hele land bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) inchecken met je pinpas of mobiele telefoon.

Door in te checken met je mobiele telefoon of bankpas wil de NS het treinreizen makkelijker maken voor iedereen die niet zo vaak met de trein reist. Zo wordt de drempel lager om het openbaar vervoer te gebruiken. De nieuwe manier van inchecken kun je vergelijken met het contactloos betalen in de supermarkt, meldt ANP.

Naast de NS kun je ook in de bussen rond Dordrecht en Limburg van QBuzz en Arriva op deze wijze inchecken. Het idee om in te checken met je bankpas is niet nieuw. De techniek voor het inchecken is de afgelopen jaren al op verschillende plekken getest en de afgelopen maanden deden ruim 3000 reizigers van de NS mee aan een proef om de techniek te optimaliseren.

Alleen in de trein

Wanneer je met je bankpas incheckt is de prijs die je betaalt gelijk aan dat van het volle tarief voor de tweede klas. Als je kortingen op je reis wil toepassen of eerste klas wilt reizen moet je gewoon nog een kaartje uit de automaat halen of je OV-chipkaart gebruiken. Ook het lenen van een OV-fiets is wordt nog niet mogelijk met je bankpas. Tjalling Smit, de commercieel directeur van NS, benadrukt dan ook dat het betalen met je bankpas wordt gezien als extra service in plaats van vervanging.

Één pas tegelijk

De NS verzoekt reizigers wel hun bankpas uit de portemonnee te halen. Wanneer je namelijk meerdere pasjes in de buurt van het poortje houdt, loop je de kans dat je meerdere keren betaalt voor dezelfde reis.

Het is de bedoeling dat later dit jaar ook in alle andere vormen van openbaar vervoer, zoals in bussen, trams en metro’s, kan worden ingecheckt met de bankpas. In een deel van Nederland is dit al een optie.

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden