NS en vakbonden bereiken cao-akkoord. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Goed nieuws: de NS en vakbonden bereiken een voorlopig cao-akkoord

Zondagochtend hebben vakbonden FVV, CNV en VVMC en de NS een voorlopig cao-akkoord bereikt. Dit akkoord wordt voorgelegd aan de leden van de vakbonden en tot die tijd gaan de geplande stakingen niet door.

Hoge werkdruk

In augustus en september werd er vaak gestaakt door het NS-personeel, vanwege onder andere de hoge werkdruk. Dit zorgde er soms voor dat er door het hele land geen treinen konden rijden. Zondagochtend gingen de onderhandelingen tussen de vakbonden en de NS verder en hebben ze een aantal afspraken gemaakt.

De gemaakte afspraken

Zo zijn er in het cao-akkoord afspraken gemaakt over een gemiddelde loonsverhoging van 9,25 procent in achttien maanden tijd. Ook krijgt het NS-personeel in december 2022 en in juli 2023 een uitkering van duizend euro. Daarnaast kunnen werknemers vaker gegarandeerd vrij krijgen dan nu, om de werkdruk te verlichten. En de NS gaat onderzoeken hoe de hoeveelheid nachtwerk verminderd kan worden.

Stemmen over het principeakkoord

Eerst mogen leden van de vakbonden gaan stemmen over het principeakkoord. Er worden informatiesessies georganiseerd, waarna leden digitaal hun stem kunnen geven. FNV-onderhandelaar Henri Janssen, zegt hierover: “Ik ben pas tevreden als onze leden in grote meerderheid ja hebben gezegd. Pas als zij akkoord gaan, zijn de acties definitief van de baan.”

Bron | NU.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden