Goed in navigeren? Dan ben je waarschijnlijk opgegroeid op het platteland Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Goed in navigeren? Dan ben je waarschijnlijk opgegroeid op het platteland

Ben je de beste in navigeren en weet je alles op je duimpje te vinden? Of heb je juist zo’n slecht richtingsgevoel dat je zelfs nog in je eigen straat zou kunnen verdwalen? In dat laatste geval kun je de plek waar je bent opgegroeid waarschijnlijk de schuld geven, dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Zo zouden mensen die zijn opgegroeid op het platteland beter kunnen navigeren dan mensen die zijn opgegroeid in de stad.

Meten van het richtingsgevoel

Voor het onderzoek onderzochten neurowetenschappers de navigatiekunsten van 397.162 deelnemers. Zij kregen de taak om de weg te vinden in een videospel en kregen daarbij een kaart, een startpunt en een opdracht. Met een bootje voeren ze in het spel langs verschillende punten.

Het beste richtingsgevoel

De onderzoekers kwamen erachter dat de plek waar de mensen zijn opgegroeid van invloed is op hun navigatiekunsten. Mensen die in een dorp zijn opgegroeid brachten het navigeren er goed van af. Daarna volgde een groep mensen afkomstig uit chaotische steden zoals Praag. De groep die het slechtst was in navigeren bestond uit mensen die zijn opgegroeid in een stad met een vierkant stedenpatroon. Denk bijvoorbeeld aan de rechte straten waar veel Amerikaanse steden uit bestaan.

Richtingsgevoel trainen

Mensen die zijn opgegroeid op het platteland kunnen beter navigeren, doordat ze die vaardigheid ook meer nodig hebben. Zo krijgen zij bijvoorbeeld vaker te maken met bochten in verschillende hoeken en moeten ze onderweg meer herkenningspunten onthouden. Hierdoor trainen zij hun richtingsgevoel een stuk meer dan mensen uit stedelijke gebieden.

Grote verschillen

Hoofdonderzoeker Hugo Spiers van University College London vertelt over het onderzoek: “We wisten al dat de navigatievaardigheid afneemt met de leeftijd; dat begint al op het moment dat iemand volwassen wordt. Nu zien we dat mensen die zijn opgegroeid in een gebied met een rechthoekig stratenpatroon qua navigatie op hetzelfde niveau zitten als plattelandsmensen die vijf jaar ouder zijn dan zij. En in sommige gebieden was dat verschil nog groter.” Wanneer je op het platteland woont blijft je richtingsgevoel dus langer goed dan wanneer je uit de stad komt.

Bron | Libelle, nature.com

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden