Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Glad op de weg? Zó voorkom je een valpartij op de fiets

glad-op-de-weg-zo-voorkom-je-een-valpartij-op-de-fiets.jpg

Hoewel de eerste sneeuw en hagel van dit jaar nog moet vallen, kan het geen kwaad om je fiets alvast winterklaar te maken. Daarom hier een aantal handige tips om je veiligheid op de fiets te vergroten, wanneer het glad is op de weg.

Je zit nu eenmaal niet te wachten op een val- of slippartij, toch?

Check je banden

Om te voorkomen dat je een lelijke smak maakt, is het belangrijk om je fietsbanden onder de loep te nemen. Check of ze voldoende profiel hebben en controleer ook meteen de bandenspanning. Omdat je met zachtere banden meer grip hebt op het wegdek, is het verstandig om een niet al te hoge bandenspanning te hebben.

Zet je zadel een stukje lager

Klinkt misschien gek, maar helpt echt: zet je zadel wat lager! Hierdoor ligt je zwaartepunt namelijk wat lager, waardoor je stabieler op de fiets zit. Bovendien staan je voeten zo ook dichterbij de grond, wat fijn kan zijn als je merkt dat je begint te glijden.

Lees ook: dít is wat een half uurtje fietsen voor je lichaam doet

Rem niet te abrupt

Ook belangrijk: laat je remblokjes of remkabels controleren. Omdat je in de winter nog weleens de controle over je fiets kunt verliezen, is het belangrijk om goed werkende remmen te hebben. Zorg er daarom voor dat je op gladde wegen niet abrupt remt én fiets iets zachter en trager dan normaal. Ook kun je op een gladde weg het beste ‘pompend’ remmen, zodat je zo minder snel grip verliest op de weg.

Zet je fiets op een zware versnelling

Wist je dat je wiel stabieler op de weg staat als je rustig en zwaarder trapt? Dit geldt nog eens extra bij een elektrische fiets, dus zet de maximale ondersteuning niet aan. Hierdoor raak je eerder de controle over je trapkracht kwijt en verlies je ook nog eens voeling met het wegdek.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Libelle.be
Beeld | iStock

Ook interessant