Lifestyle

Opmerkelijk: dít zou eigenlijk het gezondste deel van een avocado zijn

opmerkelijk-dit-zou-eigenlijk-het-gezondste-deel-van-een-avocado-zijn.jpg

Een avocado is niet alleen lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond. De vrucht zit boordevol gezonde vetten die je lichaam nodig heeft. Voor veel mensen is dit dan ook een reden om regelmatig avocado’s te eten, maar wist je dat het meest gezonde deel van een avocado vaak wordt weggegooid?

De meeste mensen die een avocado eten die halen namelijk het vruchtvlees eruit en eten dat op. Maar volgens onderzoekers van ‘The American Chemical Society’ zit het beste van een avocado juist níet in het vruchtvlees.

Gezonde pit

Het gezondste deel van een avocado zou je namelijk in de pit kunnen vinden – of om wat preciezer te zijn – in de schil rondom de pit. De onderzoekers ontdekten namelijk verschillende gezonde bestanddelen in de schol, waaronder docosanol. Dit is een verzadigde vetalcohol die traditioneel gebruikt wordt als verzachtend middel. Zo kun je het vinden in verschillende huidverzorgingsproducten maar ook bijvoorbeeld in anti-koortslipcreme omdat het fungeert als een antivirusmiddel.

Lees ook: Kun je door het eten van avocado’s een mooiere huid krijgen?

Laurinezuur

Ook werd er laurinezuur in de schil aangetroffen, wat een verzadigd vetzuur is dat van nature voorkomt in moedermelk en zowel antibacteriële als antivirale eigenschappen heeft. In totaal ontdekken de wetenschappers maar liefst 116 stoffen in de schil die niet in het vruchtvlees aanwezig zijn.

Belangrijke kanttekening

Niet iedereen is overigens overtuigd van de geneeskrachtige werking van de gevonden stoffen in de schil. Zo laat Martijn Katan, emeritus hoogleraar Voedingsleer aan de VU, aan NU.nl weten dat het in het persbericht van The American Chemical Society ontbreekt aan ‘iedere serieuze onderbouwing’ hiervan. De stof laurinezuur kan volgens Katan het risico op hartinfarcten verhogen, waardoor het juist niet gezond is om veel van dit stofje binnen te krijgen.

Wij houden het voorlopig dan ook maar bij het eten van het vruchtvlees…

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? 
Stem dan snel hier.

Bron | Goedgevoel.be, NU.nl
Beeld | iStock

Ook interessant