Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

De verrassende gezondheidsvoordelen van een echte kerstboom in huis

gezondheidsvoordelen-echte-kerstboom.jpg

Haal de ballen, lichtjes en slingers maar weer van zolder: het aftellen naar kerst is begonnen. Hoewel Sinterklaas nog maar net in het land is, hebben de eerste mensen alvast de kerstboom in huis gehaald. Weet jij nog niet of je dit jaar een echte of een neppe neemt? Twijfel dan niet langer: dít zijn namelijk de verrassende gezondheidsvoordelen van een echte kerstboom. 

Last van stress rondom de feestdagen? Dan kan een echte kerstboom dé oplossing zijn. 

De verrassende gezondheidsvoordelen van een echte kerstboom 

Is het bij jou ook pas echt kerst in huis als je de geur van de dennennaalden ruikt? Dan hebben we goed nieuws. Die geur van een echte kerstboom brengt namelijk verrassend gezondheidsvoordelen met zich mee. Aan Metro legt Kim Lahiri, aromacoloog voor Trelonk Molecular Wellbeing, namelijk uit dat die geur de perfect remedie is tegen een stressvolle, vermoeiende en grieperige periode rondom de feestdagen. De geur van een echte kerstboom komt van de terpeen- en esterfamilies. Terpenen zijn aromatische verbindingen en esters bestaan uit chemische verbindingen. Uit kerstbomen komt vooral bornylacetaat en de terpenen alfa- en beta-pineen, limoneen, kamfeen en alfa-fellandreen. 

Dat zegt je misschien niet zoveel, maar die chemicaliën zitten ook in etherische oliën en worden al eeuwenlang gebruikt tegen allerlei kwaaltjes. Zo zou alfa-pineen je slaap helpen te verbeteren en angstgevoelens verminderen. Bèta-pineen werkt weer tegen allerlei alledaagse pijntjes en kwaaltjes. 

Lees ook: Heb je een kunstkerstboom? Zó creëer je evengoed een heerlijke kerstgeur in huis

Kalmerend gevoel 

Kerstbomen waar ook limoneen, kamfeen en alfa-fellandreen in zit, kunnen kalmerend werken, je stemming verbeteren en helpen ook om pijntjes en kwaaltjes te verlichten. Volgens aroma-expert Kim moeten we de blootstelling aan dit soort gezondheidsbevorderende chemicaliën niet onderschatten en zorgt dit voor een ontspanne gevoel en een ondersteuning van allerlei systemen in ons lichaam, zoals ons ademhalings- en zenuwstelsel. Aangezien de feestdagen naast een boel gezelligheid vaak ook een hoop stress met zich meebrengen, kan een paar keer goed in- en uitademen rond je echte kerstboom dus geen kwaad. Tenzij je natuurlijk allergisch voor kerstbomen bent, dan kun je het toch beter bij een neppe variant houden.

Bron | Metro
Beeld | Getty Images

Ook interessant