Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Gezonde trend 2016: de health-retraite

gezond-eten.jpg

De feestdagen zijn achter de rug en het is tijd voor een happy & healthy nieuwjaar! Wil je je fit(ter) voelen? Of bijkomen tijdens een gezonde week, helemaal voor jezelf? Misschien is een health vakantie, ook wel retraite of detox-vakantie genoemd, iets voor jou. Het is dé trend van dit nieuwe jaar. Maar wat is het eigenlijk?

Tijdens een gezondheidsretraite werk je tijdens je vakantie aan je lichaam en geest. Onder leiding van professionele coaches worden je doelstellingen bepaald (dat kan ook gewoon een week rust zijn) en volg je de eerste dagen een sapkuur, gevolgd door gezonde maaltijden. Je kunt elke dag beginnen met yoga, gevolgd door een wandeling, een sportles, coach-sessies, een baantje zwemmen, of een les pilates. Met een vriendin of juist eens in je eentje. Ook mooi: je komt een paar kilo’s lichter, met een fitter lichaam en ontspannen geest weer thuis.

Jeroen Coenen en Gareth Stubbs runnen het D-Toxd Retreat in de bergen vlak bij Alicante, Spanje. Tijdens een ontspannende detox-vakantie schotelen ze hun gasten de lekkerste sappen (je start de vakantie met een sapkuur van een paar dagen), wandelingen en coachsessies voor én zorgen ze voor een uitgebreid optioneel Body-Mind-Life-programma.

We gingen bij hen langs en vroegen hen het hemd van het lijf.

Hoe kwamen jullie op het idee om een health vakantie aan te bieden?

Jeroen Coenen: “Wat betreft gezondheid heb ik een behoorlijke rollercoaster meegemaakt. Daarna hervond ik mijn balans met het nodige doorzettingsvermogen en natuurlijk hulp en adviezen van anderen. Ik realiseerde me hoe belangrijk gezondheid is en dat het onze plicht is om goed voor onszelf te zorgen en het optimale uit het leven te halen. Je zult het zelf vast weleens gehad hebben: als je iets heel fijns of moois hebt meegemaakt wil je die ervaring het allerliefst delen met anderen. Dat was voor ons de reden om deze plek aan te bieden.”

Wat kan een weekje health retraite voor iemand doen?

“Pitstop, reset, kickstart, onderhoud – een week voor JOU! Even eruit, weg van de dagelijkse stress en het opladen van je batterijen. Meer energie, een paar kilo’s kwijt, beter in je vel en terug in balans met je lichaam en geest.”

Voor wie is het bedoeld of geschikt?

“Tot op heden hebben we een gevarieerd publiek gehad van 18 tot 75 jaar, hoofdzakelijk vrouwen, maar ook wel wat mannen. We krijgen niet alleen mensen die hun gezondheid een boost willen geven, hun fitnesslevels willen verbeteren, maar ook mensen die er gewoon even uit moeten om te kijken wat ze precies willen met hun leven. Door middel van bijvoorbeeld een coach-sessie kunnen ze daarachter komen. Iets waar je thuis vaak niet aan toe komt.”

Hoe zou je een health-retraite omschrijven?

“Het is er comfortabel, persoonlijk en veilig. Een plek waar je je direct thuis voelt. Waar alles mag en niets hoeft. Een plek waar je lekker tot jezelf kunt komen terwijl je werkt aan je lichaam en geest.”

Moet je als gast actief aan de slag?

“We hebben een vol programma. Maar zoals ik al zei: niets hoeft. Zelfs eindelijk eens veel ontspannen, onze gezonde eetgewoontes die we de gasten voorschotelen en drie dagen sappen is voldoende om geweldige detox-resultaten te boeken.”

Welk mooi positief moment of resultaat heb je meegemaakt bij een gast?

“Zo veel! Echt iedere week weer is iedereen zo dankbaar en vol vertrouwen om hun dagelijkse leven vol moed en een nieuwe boost energie voort te zetten.”

Waarom is ‘de health vakantie’ een echte trend denk je?

“Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust hoe belangrijk hun gezondheid is en dat je met een goede gezondheid de kwaliteit van het leven enorm vergroot. Mensen komen er eindelijk achter dat we maar één lichaam hebben – en als we daar goed voor zorgen, zorgt ons lichaam ook voor ons. Omdat iedereen het steeds drukker heeft is het natuurlijk ideaal om tijdens een vakantie aan je gezondheid te werken.”

Wat zijn jullie gezondheidstips voor 2016? Ook voor de thuisblijvers?

“Genoeg lachen, rusten, gezond eten, geven, bewegen, loslaten en leven… Het leven is te kort om alleen maar te bestaan, het moet geleefd worden.”

Een fijne sfeerimpressie:

Fotografie: Myrna Huijing.

Wat doe jij om dit nieuwe jaar weer helemaal op te laden? Wat is jouw cadeautje aan jezelf?

Ook interessant