Gevaarlijke zwembadfilters: zo ga je veilig zwemmen met je (klein)kind Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gevaarlijke zwembadroosters: zo ga je veilig zwemmen met je (klein)kind

Op een Franse camping heeft zich een drama afgespeeld: een Nederlands meisje van acht jaar oud is daar verdronken in het zwembad. Haar haren bleven vastzitten in een filtersysteem dat zich op de bodem van het bad bevond. Hierdoor kwam zij niet los, waardoor zij verdronk. Maar hoe gevaarlijk zijn dit soort roosters en filtersystemen?

Vooral voor kinderen (en volwassenen) met lang haar is het oppassen geblazen. We vertellen waarom deze systemen gevaarlijk kunnen zijn en waar je op moet letten als je (klein)kind een duik in het zwembad neemt.

8-jarig meisje verdrinkt in Frankrijk

Een 8-jarig Nederlands meisje was met haar ouders op een camping in een kustplaats onder Nantes. In het zwembad is ze met haar haren vast komen te zitten in een filtersysteem. Franse media geven volgens RTL Nieuws aan dat het meisje opgemerkt werd door iemand in het zwembad. Maar dit helaas al te laat was. De badmeester heeft geprobeerd het meisje te reanimeren, in afwachting van de hulpdiensten, maar deze hulp mocht niet meer baten.

Gebeurt vaker

Volgens Ouders van Nu is een incident als deze niet uniek. Zo ontkwam de dochter van Alex Morgen ternauwernood aan verdrinking in een zwembad bij een hotel in Lanzarote. Jaarlijks raken er volgens de site tientallen kinderen verstrikt in zwembadroosters, waarbij het voornamelijk gaat om kinderen tussen de vier en veertien jaar. Opvallend: vaak kunnen ze al goed zwemmen.

Bij deze verdrinkingen en ongelukken gaat het om zwembadroosters die zich op de bodem of tegen de wand van het zwembad bevinden. Kinderen duiken in hun enthousiasme het zwembad in, maken een handstand of gooien spullen in het water die ze vervolgens weer opduiken. Met name tijdens dat laatste kan het natuurlijk gebeuren dat ze in de buurt van deze filters en roosters komen, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Hoe gevaarlijk zijn zwembadfilters en -roosters?

Je gaat er vaak vanuit dat een zwembad veilig is, maar helaas is dit niet altijd het geval. Nieuwere zwembaden zijn dit vaak wel, zeker als ze een overloopsysteem hebben (het water staat even hoog als de rand van het bad). Maar deze veiligheid is weer niet zeker als een zwembad speeltoestellen of attracties bevat. Denk bijvoorbeeld aan glijbanen, massagestralen, een jacuzzi of waterspuwende kikkers. Bij oudere zwembaden zie je vaak dat het water twintig of dertig centimeter onder de rand staat. Als je dit ziet, weet je dat de afzuigopeningen in de wand of bodem zitten. In dat geval moet je extra alert zijn.

Veilig zwemmen met je (klein)kinderen

Maar wat kun je als moeder of oma doen als je naast het zwembad zit en je kind daar lekker aan het spelen is? We zetten een aantal tips voor je op een rij:

 1. Informeer je kinderen
  Hoewel je waarschijnlijk wilt dat je kinderen zich hier helemaal niet mee bezig houden, is het toch verstandig om ze te informeren over mogelijke gevaren. Dit kan op een subtiele manier. Loop bijvoorbeeld een rondje met ze om het zwembad heen en wijs aan waar de mogelijke gevaren zich bevinden.
 2. Controleer het zwembad
  Om met een gerust hart naast het zwembad te zitten, is het verstandig om dit eerst even te inspecteren. Kijk waar de afzuigopeningen en roosters zitten en hoe hard deze zuigen. Om dat laatste te testen kun je zelf iets in het water leggen, bijvoorbeeld een duikbril of plastic zak, en kijken of deze naar het afzuigputje gezogen wordt.
 3. Beperk het risico
  Je wilt natuurlijk dat je (klein)kind gewoon lekker het water in kan duiken en dit kan ook zeker. Je hoeft ze echt niet te verbieden om het water in te gaan. Maar je kunt wel het risico op een ongeluk verkleinen. Vlecht bijvoorbeeld de haren van kinderen met lange haren of doe deze in een knot. Zo is de kans een stuk minder groot dat ze vastgezogen raken. En houd ook in de gaten dat deze gedurende dag op hun plek blijven.
 4. Blijf alert
  Je kunt het risico nog zo goed beperken, het kan toch voorkomen dat er iets gebeurt. Houd je kinderen daarom altijd goed in de gaten als ze aan het zwemmen zijn en blijf in de buurt. Controleer ook of er bijvoorbeeld een badmeester is die de kinderen goed in de gaten houdt.

Wat moet je doen als een kind vast komt te zitten?

Als je ziet dat een kind vast komt te zitten in een rooster, zijn er twee dingen die je kunt doen. Als iemand vastgezogen wordt door een rooster, dan is de beste oplossing om hem of haar hier vanaf te rollen. Je eerste ingeving zal misschien lostrekken zijn, maar dit lukt waarschijnlijk niet vanwege de zuigkracht van de filters. Zie je dat de haren van een kind vastzitten in de filtersystemen, dan is een schaar je beste vriend. Afknippen gaat het snelst en is het meest effectief.

Bron | Ouders van Nu, Kassa

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden