Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom je de geur van je eigen huis niet ruikt

dit-is-waarom-je-de-geur-van-je-eigen-huis-niet-ruikt.jpg

Vaak als je bij iemand thuis komt hangt er een specifiek luchtje. In je eigen huis ruik je dit eigenlijk nooit, tot je bijvoorbeeld terugkomt na een paar weken vakantie. Hoe kan dit?

Het is heel normaal dat je dit in je eigen huis niet ruikt.

Je neus

Wanneer je bijvoorbeeld een geurkaas aansteekt, gaan de geurmoleculen richting je neus. Zo kunnen je hersenen bepalen wat deze geur is en of deze veilig is of niet. Als blijkt dat de geur geen gevaar vormt, zul je de geur steeds minder gaan ruiken. Ditzelfde gebeurt dus eigenlijk ook met de geuren die in je huis hangen. Je raakt gewend aan de luchtjes en daarom ruik je deze op den duur niet meer.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Veilig

Een voordeel van het niet meer ruiken van de geur in je huis, is dat het de veiligheid vergroot. Doordat je gewend raakt aan de standaardluchtjes, valt het extra op wanneer er een vreemde lucht hangt, zoals bijvoorbeeld van bedorven voedsel, gas of brand.

Afwisselen 

Misschien heb je het ook wel eens gehad met je parfum. Wanneer je denkt dat je luchtje geen geur meer afgeeft, blijkt dit in werkelijkheid nog wel degelijk het geval te zijn. Pas dus op als je weer gaat sprayen, want van te veel parfum wordt niemand vrolijk. Om dit te voorkomen is het geen gek idee om af en toe eens te wisselen van luchtje. Dit geldt dus voor je parfum, maar bijvoorbeeld ook voor de geurkaarsen in je huis.

Bron | Sante
Beeld | iStock

Ook interessant