PREMIUM
Gerard Alderliefste: ‘Het verdriet van de scheiding van mijn ouders heeft bij mij lang weggestopt gezeten’
Zanger en gitarist Gerard Alderliefste (58) zat twintig jaar in de band Alderliefste. Nu speelt hij solovoorstellingen en treedt op met zijn octet Gerard Alderliefste & Friends. De theatertour Une Belle Histoire is t/m mei te zien. Zijn soloprogramma Mijn avonturen met Ramses Shaffy t/m april.
➟1 Meen wat je zingt
“Vijf jaar lang werkte ik samen met Ramses Shaffy. Op een dag na een optreden deed hij de uitspraak: ‘Je moet het even menen.’ Het gaat over tekstinterpretatie; dat je emotie stopt in de zinnen die je vertolkt, de tekst overbrengt. Een wijze les die mij heeft geholpen meer passie in mijn zang te stoppen, en die ik tot op de dag van vandaag in mijn achterhoofd meedraag.”
➟2 Treinvakanties zijn geweldig
“Elk jaar ga ik met mijn gezin op vakantie naar Frankrijk. Dat doen we sinds een aantal jaar met de trein. We ontdekten dat je vanaf Amsterdam Centraal binnen zes en een half uur in Valence bent, zonder overstappen. Een eyeopener! Het is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook comfortabeler. Onderweg lees ik een boek of spelen we spelletjes.”
➟3 Volg je passies
“Behalve muzikant ben ik verslavingsarts van beroep. Lang heb ik getwijfeld over wát ik moest worden. Mijn ouders moedigden mijn muzieklessen altijd aan, maar dat was volgens hen een hobby, geen beroep. Ik moest specialist worden. Inmiddels weet ik dat de combinatie van mijn passies de beste keuze is geweest.”
➟4 Op mijn 58ste treed ik nog op
“Toen ik eind twintig was begon mijn muzikale carrière. Ik voelde heel erg: het moet nu gebeuren, straks boeken ze me niet meer. Als ik had geweten dat ik op mijn 58ste nog steeds drie keer in de week optreed, had dat zo veel rust gegeven.”
➟5 Omgaan met verdriet
“Het verdriet van de scheiding van mijn ouders heeft bij mij lang weggestopt gezeten. Uiteindelijk ben ik bij iemand terechtgekomen die mij leerde hiermee om te gaan. Dat voelde zo bevrijdend.”
➟6 Kies havermelk
“Ik dronk altijd koffie met melk. In plaats van gewone melk gebruik ik nu havermelk. Beter voor het milieu en eerlijk is eerlijk: de smaak valt mij niet tegen.”